Praznični losos sa škampima u šampanjcu i šafranu

Mariola Pantelic
Mariola Pantelic
Početnik
20/12/2017
"Specijalni trenuci će postati nezaboravni sa ovim neverovatno ukusnim i aromatičnim lososom sa škampima u šampanjcu i šafranu "
Priprema20 min.
Kuvanje28 min.
Ukupno48 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano250
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite škampe i sačuvajte sve ljuske. Za ovaj recept je obavezno da su sveži odnosno sirovi, a ne blanširani.

Losos pospite sokom od limuna i mandarine i natrljajte biberom i miriđijom. Ostavite da odstoji 20-30 minuta.

2. Isecite beli luk na tanke krugove i propržite ga na kratko u zagrejanom maslinovom ulju. Dodajte ljuske od škampa i kuvajte 2 minuta, da puste aromu. Pritiskajte glave da iz njih izađe sosić - on ima dobar kvalitet ukusa.

3. Nalijte šampanjac i kuvajte, dok ne ispari polovina, nakon toga ocedite ribu od citrusne marinade, osušite je blago, a marinadu sipajte u šampanjac. Procedite, bacite ljuske i vratite na vatru.

4. Stavite maslac i čim se istopi, stavite ribe kožom na dole. Ako se tečnost mnogo redukovala dodajte po malo šampanjca. Kuvajte filete 3-4 minuta sa svake strane (zavisi od debljine fileta, zato ako su vaši mnogo debeli povećajte vreme kuvanja). Vatra treba da je malo iznad umerene - do jače. U poslednjem minutu dodajte i oljuštene škampe i šafran, istucan sa malo soli.

5. U tanjir za servitanje stavite filete lososa i preko svakog stavite 2-3 škampa.

Vratite odmah sos na ringlu na slabu vatru i nalijte pavlaku.

Začinite sa još soli, promešajte na krato i sklonite s vatre.

6. Prelijte svaki tanjir sosom i ukrasite malim i nežnim vlasima šafrana.

Servirajte u prazničnim prilikama sa dobrim pićem. Garantovano ćete ostaviti utisak na sve sa ovim ukusnim jelom.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar