Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Praznični losos sa škampima u šampanjcu i šafranu

Praznični losos sa škampima u šampanjcu i šafranu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Praznični losos sa škampima u šampanjcu i šafranu
Fotografije: Ivelina
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
28 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
2
"Specijalni trenuci će postati nezaboravni sa ovim neverovatno ukusnim i aromatičnim lososom sa škampima u šampanjcu i šafranu"

Potrebni sastojci

  • losos - 450 g (dva fileta s kožom)
  • šafran - 1 g + malo za dekoraciju (vlasi)
  • škampi - 4 - 6 komada, veliki, neljušteni
  • šampanjac - 200 ml
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • tečna pavlaka - 50 ml
  • beli luk - 1 čen
  • limun - pola (sok)
  • mandarina - 1/2 kom. (sok)
  • maslac - 125 g
  • mirođija - 1 kašika, suva
  • biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite škampe i sačuvajte sve ljuske. Za ovaj recept je obavezno da su sveži odnosno sirovi, a ne blanširani.

Losos pospite sokom od limuna i mandarine i natrljajte biberom i miriđijom. Ostavite da odstoji 20-30 minuta.

2. Isecite beli luk na tanke krugove i propržite ga na kratko u zagrejanom maslinovom ulju. Dodajte ljuske od škampa i kuvajte 2 minuta, da puste aromu. Pritiskajte glave da iz njih izađe sosić - on ima dobar kvalitet ukusa.

3. Nalijte šampanjac i kuvajte, dok ne ispari polovina, nakon toga ocedite ribu od citrusne marinade, osušite je blago, a marinadu sipajte u šampanjac. Procedite, bacite ljuske i vratite na vatru.

4. Stavite maslac i čim se istopi, stavite ribe kožom na dole. Ako se tečnost mnogo redukovala dodajte po malo šampanjca. Kuvajte filete 3-4 minuta sa svake strane (zavisi od debljine fileta, zato ako su vaši mnogo debeli povećajte vreme kuvanja). Vatra treba da je malo iznad umerene - do jače. U poslednjem minutu dodajte i oljuštene škampe i šafran, istucan sa malo soli.

5. U tanjir za servitanje stavite filete lososa i preko svakog stavite 2-3 škampa.

Vratite odmah sos na ringlu na slabu vatru i nalijte pavlaku.

Začinite sa još soli, promešajte na krato i sklonite s vatre.

6. Prelijte svaki tanjir sosom i ukrasite malim i nežnim vlasima šafrana.

Servirajte u prazničnim prilikama sa dobrim pićem. Garantovano ćete ostaviti utisak na sve sa ovim ukusnim jelom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: