Torta Garaš

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Torta Garaš3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
16
"Bolje od domaćeg nema! Dokaz za to je i ova neverovatna domaća torta Garaš, koju smo pojeli u jednom dahu"

Potrebni sastojci

  • belanca - 10 komada, za kore
  • šećer - 400 g, za kore
  • mleveni orasi - 300 g, za kore
  • šećer - 150 g, za krem
  • čokolada - 100 g ili 2 kašike kakaa
  • žumanca - 5 komada
  • maslac - 250 - 300 g
  • šećer - 75 g, za grilijaš
  • voda - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore: Belanca se umute u sneg. Dodaje se postepeno šećer i nastavlja se da se muti dok se ne zgusne. Dodaju se orasi. Sve se dobro promeša i smesa se podeli na 4 dela koji se ispeku odvojeno u velikom kalupu za tortu na čije je dno stavljen papir za pečenje i podmazan je maslacem i posut brašnom. Peku se u umerenoj rerni.

Za krem: Šećer se skuva u gust sirup sa pola šolje vode i čokoladom uz neprestano mešanje, da ne bi bilo grudvica. Dok je sirup još topao dodaju se žumanca. Sve se dobro promeša i ostavlja da se ohladi. Muti se maslac veoma dobro i dodaje mu se po malo ohlađene smese. Dobija se vazdušast krem.

Za grilijaš: Šećer pomešan sa 2 kašike vode se karamelizuje i sipa se u namazanu posudu za pečenje. Nakon što se ohladi, grilijaš se istuca na sitno.

Kore se lepe kremom, preko krema se posipa po malo grilijaša. Odozgo se maže kremom i ukrašava se po želji - kokosovim brašnom, zelenim ili čokoladnim mrvicama.

Torta može da se napravi i bez grilijaša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni: