Način pripreme
Očisti se struk praziluka, opere se i iseče ma sitno, masline se očiste od koštica i iseku na parčiće, pečurke se ocede od tečnosti.
Zagreva se ulje u šerpi, proprži se isečen praziluk dok ne omekša.
Dodaju se šargarepa i pečurke isečene na parčiće, promešaju se da se i one proprže. Sipa se pirinač i prži 2-3 minuta da postane prozračan.
Dodaje se paradajz pire, promeša se i naliva se topla voda da dobro prekrije sastojke. Začinjava se morskom solju, prstohvatom do dva šarene soli, biberom, origanom i isečenim peršunom.
Na kraju se dodaju parčići maslina i ostavlja se pet minuta na slaboj vatri da nabubri pirinač. Prebacuje se u posudu za pečenje, naliva se još malo tople vode.
Proba se kakav je ukus, ako treba dodaje se malo soli i začina. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok pirinač na upije vodu. Servira se toplo.