Način pripreme
Ako nemate konzervu pasulja, skuvajte ga. Potopite ga uveče i operite ujutru i kuvajte ga u hladnoj vodi, da bude polugotov. Izbacite vodu, sipajte toplu vodu i kuvajte ga tihoj vatri. 10 minuta pre nego što ga skinete sa vatre dodajte so.
Iskoristite trenutak i u istoj posoljenoj vodi blanširajte celer, na taj način začinite i pasulj. Ocedite pasulj u đevđiru, nemojte bacati vodu.
U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera pomešajte sastojke - pasulj, celer, pavlaku, beli luk, mlevene bademe i navedene začine.
Ako je tekstura namaza gušća, dodajte vodu u kojoj se kuvao paulj.
Servirajte sa prepečenim integralnim hlebom i štapićima svežeg povrća.
Detalji: Ovaj ukusni namaz je iz azerbejdžanske kuhinje (žalim, ali nema ovakav u navedenim nacionalnim kuhinjama). Na azerskom pasulj je lobio, odatle i dolazi naziv namazana. Servira se sa čurekom, tehenom (tanak hleb), za njih ću vam predstaviti recepte.
Savet: Kao praktična domaćica vam serviram ideje: potopljenog pasulja može bii više. Skuvajte na isti način, odvojite potrebnu kočičinu za namaz, a od preostalog pripremite jelo.
Komentari