Namaz Lobio

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Namaz Lobio
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
30/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Namaz je previše jednostanvno ime za ovo božanstveno ukusno jelo, obavezno treba da ga probate"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 650 - 700 g iz tegle ili kuvan
  • bademi - 1 šolja, sirovi
  • pavlaka - 200 ml, kisela
  • beli luk - 2 čena
  • kumin - 2 kašičice
  • celer - 1/3 glavice, mala
  • biber - prstohvat
  • ljuta aleva paprika - prstohvat
  • so - po ukusu
  • biljna mast
  • za dodatak
  • crvena paprika
  • zelena paprika
  • šargarepa
  • krastavac
  • mladi luk
  • rotkvice
  • integralni hleb
* merne jedinice

Način pripreme

Ako nemate konzervu pasulja, skuvajte ga. Potopite ga uveče i operite ujutru i kuvajte ga u hladnoj vodi, da bude polugotov. Izbacite vodu, sipajte toplu vodu i kuvajte ga tihoj vatri. 10 minuta pre nego što ga skinete sa vatre dodajte so.

Iskoristite trenutak i u istoj posoljenoj vodi blanširajte celer, na taj način začinite i pasulj. Ocedite pasulj u đevđiru, nemojte bacati vodu.

U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera pomešajte sastojke - pasulj, celer, pavlaku, beli luk, mlevene bademe i navedene začine.

Ako je tekstura namaza gušća, dodajte vodu u kojoj se kuvao paulj.

Servirajte sa prepečenim integralnim hlebom i štapićima svežeg povrća.

Detalji: Ovaj ukusni namaz je iz azerbejdžanske kuhinje (žalim, ali nema ovakav u navedenim nacionalnim kuhinjama). Na azerskom pasulj je lobio, odatle i dolazi naziv namazana. Servira se sa čurekom, tehenom (tanak hleb), za njih ću vam predstaviti recepte.

Savet: Kao praktična domaćica vam serviram ideje: potopljenog pasulja može bii više. Skuvajte na isti način, odvojite potrebnu kočičinu za namaz, a od preostalog pripremite jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Vanjica
Vanjica
Lepo
23.03.2022 11:21