Način pripreme
Svi znamo klasičan francuski Ratatuj u rerni, ali da li ste probali salatu Ratatuj? Evo jedne drugačije varijante jela koja je veoma odgovarajuća za svako godišnje doba.
Operite i isecite patlidžan na kolutove. Posolite i ostavite da se ocedi od gorkog soka, nakon čega operite i posušite.
Očistite i naseckajte paprike na komadiće.
Odsecite krajeve tikvice i naseckajte je na kockice. Kada je patlidžan gotov, naseckajte i njega na komadiće iste veličine.
Očistite i naseckajte luk i beli luk. Propržite ih na 3-4 minuta u kaseroli sa 30 ml maslinovog ulja. Periodično mešajte da beli luk ne bi zagoreo.
Stavite tikvice, paprike i patlidžan, malo soli i lovorov list, crni biber i ruzmarin. Dinstajte poklopljeno otprilike 10 minuta tako što takođe s vremena na vreme mešate.
Dolazi red i na paradajz - operite ga i ogulite. Naseckajte i njega na kockice i stavite u drugo polugotovo povrće. Ovde je trenutak da izvadite lovorov list, ako ne želite da njegova aroma preovlada i da bude veoma jaka.
Stavite još malo soli, ukoliko je potrebno, i kuvajte 10-15 minuta poklopljeno (ili dok sve povrće nije savršeno omekšalo).
Sipajte gotov namaz-salatu u dubok tanjir za namaze u kom ćete poslužiti.
Pripremite dresing tako što pomešate nabrojane sastojke i kada se povrće skoro ohladilo, zalijte salatu i izmešajte.
Poslužite salatu sa patlidžanom sa kriškom sira Bri i listovima svežeg bosiljka.
Prijatno!