Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Zapečena jela»Zapečeno jelo od krompira sa Servelat salamom

Zapečeno jelo od krompira sa Servelat salamom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Zapečeno jelo od krompira sa Servelat salamom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
9 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ukusno i toliko jednostavno, da odmah treba da probate"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • salama - 300 g, francuska, servelat
  • ementaler - 200 g
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • mladi luk - nekoliko strukova
  • za paradajz sos
  • paradajz - 2 - 3 komada
  • luk - 1 glavica, mala
  • paprike - 1 komad, zelena
  • šećer - 1 kašičica
  • bosiljak - 1 prstohvat, suv
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 50 - 60 ml
  • za preliv
  • jaja - 3 komada, XL
  • kiselo mleko - 3 pune supene kašike
  • sveže mleko - 250 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremite paradajz sos tako što oljuštite i iseckajte paradajz, luk i papriku. Stavite ih u ugrejano maslinovo ulje i kuvajte oko 10 minuta. Začinite solju, šećerom i bosiljkom, a po želji možete dodati i malo ljute paprike. Kuvajte još nekoliko minuta dok sos potpuno ne bude gotov.

2. Oljuštite i isecite krompir i salamu na kriške (oko 1/2 cm). Mladi luk sitno iseckajte sitno.

3. Dno odgovarajućeg pleha pospite sa malo maslinovog ulja i poređajte red krompra, preko pospite sa malo soli i bibera. Poređajte salamu i rasporedite preko nje veći deo mladog luka i pola emental sira. Stavite još jedan red krompira, maslinovo ulje, luk, so i biber i prelijte paradajz sosom.

4. Sipajte 1/2 šolje vode i uvijte aluminijumskom folijom. Stavite u ugrejanu rernu na 215 stepeni na 20-25 minuta, nakon toga skinite foliju i pecite dok voda ne ispari. Izvadite iz rerne.

5. Umutite jaja sa malo soli i svežim i kiselim mlekom. Prelijte jelo i vratite u rernu na istu temperaturi dok ne dobije zlatnu koricu. Pospite drugom polovinom ementalera i pecite još 3-4 minuta.

6. Servirajte posuto preostalim mladom lukom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: