Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Badnik sa bundevom

Badnik sa bundevom

Sevda AndreevaSevda Andreeva
Džedaj
454145957
Badnik sa bundevom
Fotografije: Diana Kostova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Nemojte proprustiti da na trpezu za Badnje veče stavite sočan badnik sa bundevom, samo će tako praznik biti potpun"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 20 g
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • voda - 200 ml
  • za nadev
  • bundeva - 700 g
  • šećer - 1 šolja
  • orasi - 1 šolja, samleveni
  • cimet - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Prosevamo brašno, u sredini pravimo udubljenje u koje stavljamo kvasac, rastvoren u toploj vodi, so i jaje. Zamesimo meko testo i ostavljamo ga da nadođe.

Isečemo očišćenu bundevu na krupne komade i dinstamo u malo vode 10 minuta. U nju dodajtemo šećer, ulje, orahe i cimet.

Zamesimo još jednom testo sa malo brašna i podelimo ga na dva dela.

U namazanom plehu razvijemo jednu koru tako da pokrije ivice posude. Preko nje sipamo nadev.

Razvijemo oklagijom preostalo testo na debelu koru prečnika pleha. Njom poklopimo nadev. Izbušimo viljuškom i poprskamo uljem.

Posipamo šećerom i pečemo u umerenoj rerni oko 40-50 minuta. Ako je potrebno pokrivamo folijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: