Način pripreme
Očistite i skuvajte unapred batake da budu polugotovi. Oljuštite patlidžane, isecite ih na kocke, posolite i pokrijte ih vodom. Ostavite ih oko 20 minuta, da otpuste gorki sok. Operite ih i osušite.
Zagrejte ulje i dodajte sitno isečen luk. Zapržite dok ne postane zlatast i dodajte kockice patlidžana. Stavite isečenu na sitno šargarepu i oljušten paradajz isečen na parčiće. Propržite uz neprestano mešanje dok povrće ne omekša.
Operite pirinač veoma dobro i dodajte ga u povrće. Nastavite da pržite dok se pirinač ne izbistri. Začinite solju i biberom.
Zagrejte rernu. Sipajte nadev u odgovarajuću posudu za pečenje. Poređajte batake. Nalijte toplu vodu da prekrije pirinač (odnos prinač - voda je 1:2).
Pospite belim biberom i zapecite jelo dok voda ne uvri i ne ostane na masnoći. Gotovo jelo pospite peršunom.