Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Ćuftice sa belim sosom od svežeg i kiselog mleka

Ćuftice sa belim sosom od svežeg i kiselog mleka

Antoaneta DimitrovaAntoaneta Dimitrova
Početnik
4128
Ćuftice sa belim sosom od svežeg i kiselog mleka
Fotografije: Antoaneta Dimitrova
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Tajna ukusnih ćuftica je u sosu"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • svinjsko meso - 600 g, mleveno
  • pirinač - 1 šolja
  • jaja - 1 komad
  • hleb - 1 kriška
  • biber
  • čubar
  • peršun
  • brašno - 2 - 3 kašike, za valjanje ćuftica
  • za sos
  • luk - 1 glavica, stari
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1 struk
  • peršun
  • so
  • maslac - 3 kašike
  • brašno - 3 kašike, izvršite
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 300 g
  • limun - sok i kora od 1/2 limuna
  • menta - 4 - 5 listova
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Spremala sam ćuftice sa belim sosom po mnogim receptima, ali ovaj je najuspešniji. Ako dodate i jednu zelenu salatu i čašu ledenog uza, biće još bolji.

Mleveno meso se mnogo dobro zamesi sa kašičicom soli, kašičicom aleve paprike, čubrom, jajetom, kriškom hleba natopljenom u vodi i oceđenim, i pirinčem. Oblikuje se 15-16 manjih ćuftica.

U šerpi sa litar i po posoljene vode se kuvaju isečeni na sitno luk, šargarepa, celer i peršun. Nakon što povrće omekša, u vreli bujon se spuštaju oblikovane ćuftice, uvaljane u brašno. Kuvaju se oko 20 minuta, izvade se, a bujon se pasira.

U dubokoj posudi se zagreva maslac i u njemu se na kratko zaprži brašno, postepeno se dodaje bujon, dok se energično meša da se ne stvore grudvice.

Jaja za sos se umute zajedno sa svežim i kiselim mlekom i dodaju se u smesu sa brašnom u mlazu, uz neprestano mešanje.

Dodaju se so, biber, sok i kora polovine limuna, menta. Ako je mnogo gusto dodaje se malo tople vode. Ćuftice se vraćaju u sos i kuvaju se 4-5 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: