Božićni štolen sa slatkom od zelenih smokava

04/01/2018
"Magija Božića utiće čak i na naše slatkiše i čini ih još lepšim, a ko ne veruje, može da proba naš Božićni štolen "
Priprema30 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno85 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano127
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom desmice3
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 750 g
  • šećer - 80 g
  • suvi kvasac - 11 g, dr. Oetker
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 200 g
  • vanila - 1 kašičica, eksrakt
  • karanfilić - 1/2 kašičice, u prahu
  • muskantni oraščić - 2 prstohvata
  • kadramon - 1/2 kašičice, u prahu
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • za nadev
  • esencija badema - 4 - 5 kapljica
  • zelene smokve - 10 komada iz slatkog
  • suvo grožđe - 100 g, zlatno
  • suvo grožđe - 100 g, tamno
  • bademi - 150 g, mleveni
  • suve kajsije - 100 g
  • brusnice - 80 g, suve
  • šljive - 50 suve
  • urme - 10 komada
  • kore od limuna - 1 kašičica, kandirane
  • kore od pomorandže - 1 kašičica, kandirane
  • rum - 60 g, taman
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • za glazuru
  • maslac - 4 supene kašike
  • za posipanje
  • šećer u prahu - oko 3 supene kašike
  • šećer u prahu - začinjen vanilom
* merne jedinice

Način pripreme

U staklenu posudu isecite suvo voće - zelene smokve, kajsije, urme, i ušećerene kore. U njih dodajte brusnice i suvo grožđe. Prelijte rumom i ostavite na 30 minuta da upiju tečnost i nabubre.

Nakon toga stavite da vru 2-3 minuta i ostavite da se ohlade, pomešajte ih sa esencijom badema. Stavite ih u frižider na 12 sati da upiju mirise.

U odgovarajućoj posudi prosejte brašno, u njega dodajte suve sastojke - so, kardamon, karanfilić i muskantni oraščić. Dobro ih promešajte i oblikujte udubljenje.

U posudi sa mlakim svežim mlekom pomešajte kvasac sa kašikom šećera i ostavite na toplom da se aktivira.

Ugrejte na kratko maslac i kad se ohladi dodajte u redom umućen šećer, vanilu i jaja, dok ne dobijete homogenu smesu.

U udubljenje sipajte kvasac i smesu od jaja i maslaca. Zamesite meko i elastično testo, pokrijte ga folijom. Ostavite ga na 30 minuta da odstoji na toplom. Razvucite na pravougaonik i preko sipajte natopljeno voće (treba da bude na sobnoj temperaturi).

Uvijte nadev krajevima testa i premesite još jednom da ravnomerno rasporedite nadev. Podelite ga na dva dela, ponovo razvucite na pravougaonik. Presavijte na tri dela kao koverat. Stavite dva rolata u male kalupe za hleb, oboženi papirom za pečenje i namatani mašći. Ostavite ih još jednom da nadođu.

Ugrejte rernu na 180 stepeni. Štolen pecite oko 50-55 minuta na 180-160 stepeni (kod rerne sa ventilatorom).

Kad dobije zlatnu-hrskavu koricu prelijte topao voćni hleb rastopljenim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu, sa miriom vanilom.

Kad se potpuno ohladi uvijte u foliju i čuvajte na hladnom mestu. Prilikom serviranja ponovo pospite šećerom u prahu.

Savet: Ušećerne štapiće citrusa možete pripremiti sami i da ih imate pri ruci za svaki slatkiš. A i miris im je zasićeniji. Letos sam nabrala sveže limunove, pažljivo sam oljuštila koru i isekla je na trakice. Pripremila sa šećerni preliv i u njemu sam ih blanširala 3-4 minuta. Oni promene boju i postanu providni.

Ostavljam ih da se ocede i osuše, ali kratko. Čuvaju se u staklenim teglama sa poklopcem. Na isti način sam pripremila i pomorandže, ali sam njih iseckla na deblje ivice. Kad pripremam mafine ili kolače ih potapam u rastopljenu čokoladu i kad se ohlade ih dodajem u testo. Teško je, ali vredi.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti