Način pripreme
1, Meso natrljajte ruzmarinom, malo sli, biberom i polovinom majčine dušice. Iscedite sok od pomorandže ili limuna i stavite u frižider da se marinira minimum 4 sata (ja uvek ostavljam na jednu noć).
2. Mariniranu pačetinu stavite u pleh sa kožom na gore zajedno sa marinadom i malo masti. Pecite na 150 stepeni 1 sat.
3. Izvadite iz rerne, okrenite meso sa kožom na dole, pojačajte na 200 stepeni i prelijte vinom. Tako pecite 30 minuta.
4. Za to vreme oljuštite i isecite krompire na četvrtine. Kruškte očistite od semenki, nemojte ih ljuštiti i takođe ih isecite na četvrtine. Luk isecite na tanak polumesec.
5. U njih savite preostalu majčinu dušicu, origano i biber i so. Promešajte prstima da se začini ravnomerno rasporede.
6. Kad prođe 30 minuta ponovo izvadite meso, okrenite ga još jednom sa kožom na gore, sa strane rasporedite krompir sa lukom i kruškama. Prelijte vodom i preostalom mašću (ako je tvrda, stavite komadiće odozgo, možete staviti više nego što je navedeno - bude masnije, ali neverovatno ukusno.
7. Pecite još 30 minuta na istoj temperaturi. Imaje u vidu da, ako su bataci i plećka manji, moguće je da budu gotovi pre krompira. U tom slučaju pratite i ako je potrebno izvadite ih da se ne osuše ili dobiju više boje nego što je potrebno - prijatna, lepa.
8. Servirajte topli, po želji u jelo možete dodati neki sladak sos - na primer od borovnica, kojim prelijete mesom.
Za tradicionaliste - i bez slatkog će biti ukusno.
Prijatno.