Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Pačetina»Pečena Patka»Divlja patka na mađarski način

Divlja patka na mađarski način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Divlja patka na mađarski način
Fotografije: Ivelina
1 / 3
29/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
6
"Neverovatno ukusan recept za divlju patku na mađarski način"

Potrebni sastojci

  • divlja patka - 1, 2 kg, cela
  • crni luk - 2 glavice, veće
  • beli luk - 8 čenova
  • suncekrotovo ulje - 5 kašičica
  • šargarepa - 3 komada, srednje veličine
  • krompir - 6 komada, srednje veličine
  • jabuka - 1 komad, veća
  • ruzmarin - 2 grančice
  • ljute paprike - po ukusu
  • beli biber - po ukusu
  • začin - 2 kašike, mešavina za divljač
  • so - po ukusu
  • lovorov list - 5 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Divlju patku izvadite iz zamrzivača prethodnog dana, kako bi se dobro odmrzla.

Možete je slobodno ostaviti na radnoj površini u kuhinji, bez bojazni.

Kada se dobro odmrzne i omekša, isecite višak kođice, dobro je posolite iznutra i utrljajte smesu začina.

U unutrašnjost stavite crni luk isečen na komade i 4 čena belog luka, kao i jabuku nasečenu na kockice.

Prelijte sve u unutrašnjosti sa oko 3 kašike suncokretovog ulja, pospite ruzmarinom i zatim vratite divlju patku u frižider na nekoliko sati da odstoji sa ovom marinadom.

Dok se patka marinira, oljuštite i nasecite krompir na polovine, a šargarepu i crni luk na krupno. Rasporedite krompir, šargarepu i crni luk u pleh, kao ležaj od povrća.

Pospite povrće sa malo soli, bibera i stavite lovorov list.

Prelijte da 2 kašike ulja i odozgo stavite celu patku.

Patku pecite sa grudima okrenutim na dole, kako se ne bi osušila! Meso divlje patke nije masno, pa vam je potrebna dodatna masnoća u vidu ulja, a ako nema dovoljno marinade, ispod patke sipajte 100-150 ml vode.

Pokrijte posudu za pečenje aluminijumskom folijom i zatime je ubacite u rernu, koja nije zagrejana, već je uključite kada ste pleh stavili u rernu. Pecite oko 20 minuta na slaboj vatri, pa zatim pojačajte na jaku.

Nakon jednog sata okrenite patku na leđa i pecite još jedan sat. Nakon toga skinite foliju i zapecite povrće i meso oko 20 minuta, do lepe crvene boje.

Divlja patka na mađarski način se servirae sa pečenim povrćem i kuvanim kupusom, po želji, koji ste skuvali posebno, a ne zajedno sa patkom.

Prijatno uz ovu sočnu pečenu patku!

Temperatura pečenja: 170°C sa ventilatorom.

Režim pečenja: odozgo i odozdo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: