Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pečena patka»Najukusnija patka sa kestenima

Najukusnija patka sa kestenima

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Najukusnija patka sa kestenima
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
8
"Svaki minut pripremanja najukusnije patke sa kestenima vredi"

Potrebni sastojci

  • patka - 2, 5 kg
  • hleb - 600 g, sredina belog hleba
  • sveže mleko - 200 ml
  • orasi - 80 g
  • jabuke - 1 kg, slatke
  • kesten - 100 g, oko 10 komada, kuvan
  • ulje - 3 kašike ili maslac - 50 g
  • so
  • beli biber
  • biber - po ukusu
  • beli luk u prahu - 1 kašičica ili 3 - 4 čena sitno iseckanog
  • beli luk - 4 čena, iseckan na krupno
  • korijander - 1 kašičica u prahu
  • mirođija - 1 kašika
  • majčina dušica - 4 grančice
  • ruzmarin - 2 grančice
  • pomorandža - 1 ili 2 po želji
  • tamno pivo - 330 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje punjene patke u rerni nije posebno težak zadatak, čak i za neiskusnije kulinare.

Nadev je jednostavan, napravljen od prostih sastojaka i ne traži puno vremena.

Iako ste kupili patku, koja je već očišćena, obavezno treba da obezbedite pincetu (i strpljenje), kako bi dodatno očistili pticu i uklonili male ostatke od pera.

Da krenemo sa pripremom nadeva:

Izvadite sredinu hleba i stavite je u posudu. Dodajte sveže mleko i umesite smesu dok ne bude glatka. Grubo naseckajte kestene i orahe.

Oljuštite jabuke, pa ih nasecite na kockice. Upržite ih u malo ulja ili maslaca, dok ne dobiju zlatnu boju. Začinite patku biberom i posolite je, kako spolja, tako i iznutra.

Dodajte beli luk i korijander u hleb, pa nadev posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte naseckani kesten, orahe i pržene jabuke u posudu, pa promešajte sastojke da se ujednače.

Dodajte sitno naseckanu mirošiju, pa ponovo promešajte.

Napunite pticu nadevom, dobro ga pritisnite, da smesa bude kompaktna, zatvorite otvor i učvrstite ga čačkalicama, kako nadev ne bi izlazio tokom pečenja.

Pospite punjenu patku grubo naseckanim čenovima belog luka.

Postavite patku u pleh, dodajte grančice ruzmarina, nekoliko grančica majčine dušice i beli luk. Prelijte sokom od pola pomorandže. Nema potrebe da koristite dodatnu masnoću (ulje ili maslac), jer sama ptica ima dovoljno masnoće, koju će osloboditi tokom pripreme.

Sipajte polovinu piva i oko 100 ml vode ili bujona oko patke.

Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pleh ubacite u rernu na 160 stepeni sa uključenim ventilatorom na 45 minuta.

Nakon tog vremena uklonite foliju. Prelijte patku preostalim pivom, dodajte sok od druge pomorandže i pecite je oko 1 sat nepokrivenu.

Povećajte temperaturu i pecite dok punjena patka ne dobije tamniju zlatnu boju.

Preporučujemo vam da proveravate na svakih 20 minuta da gornji deo patke ne potamni previše, a s vremena na vreme je prelijte sosom iz pleha.

Izvadite pleh iz rerne, pokrijte pečenu patku folijom i sačekajte oko 30 minuta da se nadev stegne i da pripremljeno meso odmori.

Nasecite patku po želji i poslužite je zajedno sa nadevom.

Saveti za pečenu punjenu patku

Preporučujemo vam da kesten uvek kombinujete sa malo oraha, jer je na taj način nadev ukusniji i mirisniji. Jabuke možete da zamenite drugim voćem, pa čak i sušenim kajsijama, a orašaste plodove kombinujte.

Patka je delikates, koji će obradovati sve gurmane. U mnogim zemljama, ukusna punjena patka sa kestenjem menja tradicionalnu pečenu božićnu ćurku.

Uživajte u najukusnijoj patki sa kestenima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: