Način pripreme
Pripremanje punjene patke u rerni nije posebno težak zadatak, čak i za neiskusnije kulinare.
Nadev je jednostavan, napravljen od prostih sastojaka i ne traži puno vremena.
Iako ste kupili patku, koja je već očišćena, obavezno treba da obezbedite pincetu (i strpljenje), kako bi dodatno očistili pticu i uklonili male ostatke od pera.
Da krenemo sa pripremom nadeva:
Izvadite sredinu hleba i stavite je u posudu. Dodajte sveže mleko i umesite smesu dok ne bude glatka. Grubo naseckajte kestene i orahe.
Oljuštite jabuke, pa ih nasecite na kockice. Upržite ih u malo ulja ili maslaca, dok ne dobiju zlatnu boju. Začinite patku biberom i posolite je, kako spolja, tako i iznutra.
Dodajte beli luk i korijander u hleb, pa nadev posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte naseckani kesten, orahe i pržene jabuke u posudu, pa promešajte sastojke da se ujednače.
Dodajte sitno naseckanu mirošiju, pa ponovo promešajte.
Napunite pticu nadevom, dobro ga pritisnite, da smesa bude kompaktna, zatvorite otvor i učvrstite ga čačkalicama, kako nadev ne bi izlazio tokom pečenja.
Pospite punjenu patku grubo naseckanim čenovima belog luka.
Postavite patku u pleh, dodajte grančice ruzmarina, nekoliko grančica majčine dušice i beli luk. Prelijte sokom od pola pomorandže. Nema potrebe da koristite dodatnu masnoću (ulje ili maslac), jer sama ptica ima dovoljno masnoće, koju će osloboditi tokom pripreme.
Sipajte polovinu piva i oko 100 ml vode ili bujona oko patke.
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pleh ubacite u rernu na 160 stepeni sa uključenim ventilatorom na 45 minuta.
Nakon tog vremena uklonite foliju. Prelijte patku preostalim pivom, dodajte sok od druge pomorandže i pecite je oko 1 sat nepokrivenu.
Povećajte temperaturu i pecite dok punjena patka ne dobije tamniju zlatnu boju.
Preporučujemo vam da proveravate na svakih 20 minuta da gornji deo patke ne potamni previše, a s vremena na vreme je prelijte sosom iz pleha.
Izvadite pleh iz rerne, pokrijte pečenu patku folijom i sačekajte oko 30 minuta da se nadev stegne i da pripremljeno meso odmori.
Nasecite patku po želji i poslužite je zajedno sa nadevom.
Saveti za pečenu punjenu patku
Preporučujemo vam da kesten uvek kombinujete sa malo oraha, jer je na taj način nadev ukusniji i mirisniji. Jabuke možete da zamenite drugim voćem, pa čak i sušenim kajsijama, a orašaste plodove kombinujte.
Patka je delikates, koji će obradovati sve gurmane. U mnogim zemljama, ukusna punjena patka sa kestenjem menja tradicionalnu pečenu božićnu ćurku.
Uživajte u najukusnijoj patki sa kestenima!