Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Svinjetina sa kiselim kupusom i pirinčem (Kale)

Svinjetina sa kiselim kupusom i pirinčem (Kale)

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Svinjetina sa kiselim kupusom i pirinčem (Kale)
Fotografije: Evelina Kuzmanova
8 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Svinjetina sa kiselim kupusom i pirinčem - nikada nam neće dosaditi da jedemo"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad, glavica srednje veličine
  • svinjsko meso - 900 g, šareno
  • ulje - 50 ml
  • aleva paprika - 1 kašilica, ljutkasta
  • biber - 1/2 kašičice
  • lovorov list - 1 komad
  • voda
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno isečemo kupus, kao za kuvanje svežeg kupusa. Kupus koji koristim je domaće pripremljen normalno je slan i kiseo. Ako je vaš slaniji možete ga oprati i ocediti posle toga.

Operemo svinjstinu i sečemo na male komade. U šerpu stavljamo malo ulja i pržimo meso sa svih strana, ali ne mnogo, treba da bude sočno. Čilj je da se zapeče samo. Dodajem sitno iseckan kupus i začinimo alevom paprikom i biberom. Promešamo. Stavljamo toplu vodu da pokrije kupus.

Kuvamo na umerenoj vatri dok kupus ne omekška. Ako je potrebno sipamo malo vode i ponovo promešamo. Kad meso i kupus budu gotovi, sipamo ih u pleh, dodajemo pirinač. Dodajemo ulje i 2 lovorov list. Promešamo tako da pirinča ima svuda, mesa takođe. Sipamo 1 šolju vode, može i još malo.

Svinjetinu sa kupusom pečemo na 200-220 stepeni u ugrejanoj rerni dok se pirinač ne skuva i jelo ne ostane na masti. Jelo je poznato pod imenom Kale. Neka vam je slatko! Jedemo sa čašom vina i toplim hlebom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: