Način pripreme
1. Kore pripremamo tako što umutimo jaja sa šećerom i dodajemo kiselo mleko sa amonijačnom sodom i sokom od limuna. Savljamo u delovima prosejano brašno sa praškom za pecivo (možda vam se čini da ima mnogo praška za pecivo, ali nemojte se plašiti, tako treba da bude) i vanilin šećer. Oblikujemo meko testo, dodajemo malo brašna ako je potrebno. Ne mesimo, samo koliko je potrebno da postane glatko.
2. Podelimo na 3 jednaka dela i svaki razvijemo na tanku koru. Pečemo 8 minuta svaku i od nje isečemo koru uz pomoć kalupa u kome ćemo peći (22-23 cm, je idealan prečnik pleha i dobro je da bude sa dnom koje se skida).
3. Pripremamo fil tako što stavimo 800 ml mleka na vatru sa šećerom. Umutimo jaja sa preostalim mlekom, vanilin šećerom, rumom, esencijom i skrobom. Kad mleko provri, skidamo ga sa vatre i lagano dodajemo smesu od jaja, uz neprestano mešanje žicom.
4. Vraćamo na vatru na minimalnu temperaturu, i nastavljamo da mešamo dok se krem ne zgusne.
5. Za sirup stavljamo šećer, vodu i slatko na vatru i kuvamo 10 minuta.
6. Namažemo kalup za tortu i stavljamo prvu koru. Izbušimo je malo viljuškom i prelivamo, ne preterujemo. Sipamo deo fila i stavljamo sledeću koru, nju sam ostavila suvu, ali vi ako želite možete je preliti. Ponovo stavljamo fil, ravnomerno ga poravnamo i stavljamo poslednju koru, ponovo malo prelijemo. Rasporedimo i preostali fil i posipamo zapečenim i sitno iseckanim orasima i pinjolama. Ostavimo u frižideru da se stegne.
7. Nakon što dovoljno dugo odstoji (oko 4 sata) skidamo ivice kalupa i oko torte zalepimo fino izrendanu crnu čokoladu.
8. Za ukras razvijemo finu koru crnog fondana. Ja to radim na silikonskon bazi, da se ne lepi po radnoj površini. Isečemo brojeve i kazaljke i poređamo ih na tortu, kao sat koji pokazuje dolazak Nove godine (11:58 na primer). Nakon toga kalupom isečemo zvezdice, koje zalepimo na oko torte, da bi imala praznični izgled. Da bi se dobro zalepile malo ih pokvasite.
9. Servirajte u prazničnoj noći sa čašom šampanjca.
Neka vam je slatko!