Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Novogodišnja baklava sarajlija sa domaćim korama

Novogodišnja baklava sarajlija sa domaćim korama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Novogodišnja baklava sarajlija sa domaćim korama
Fotografije: Maria Simova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
30
"Za toliko specijalan povod vredi da zasučete rukave i da prirpemite sarajliju sa domaćim korama"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 300 ml
  • ulje - 100 ml
  • so - 1 prstohvat
  • vanillin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • brašno - oko 650 g
  • orasi - 300 g, mleveni, za nadev
  • maslac - 250 g, za premazivanje
  • skrob - za razvijanje kora
  • sirup
  • voda - 3 šolja
  • šećer - 3 šolje
  • limun - 0.5 komada, sok i kora
* merne jedinice

Način pripreme

Od navedenih sastojaka za testo, umesite meko i elastično testo. Podelite ga na 10 jednakih delova i oblikujte loptice, uvijte ih u čistu krpu na ne manje od 30 minuta.

Za to vreme u metalnoj posudi rastopite maslac i krupnije sameljite orahe u blenderu.

Kad isteče vreme razvijte loptice na tanke kore jednu po jednu. Svaku koru pospite rastopljenim maslacem i mlevenim orasima. Oko tanke oklagije uvijte svaku koru na labav rolat i rukama sakupite koru ka sredini oklagije (u harmoniku).

Pažljivo izvadite rolat sa oklagije i poređajte ih u pravougaoni pleh, namazan maslacem.

Namažite poređane sarajlije sa preostalom mašću, isecite ih oštrim nožem na komade veličine po vašoj želji. Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 150 stepeni i pecite 1 sat, ostavite baklavu u isključenoj rerni da se potpuno ohladi.

Pripremite sirup tako što pomešate vodu, šećer i koru od limuna. Kuvajte 10 minuta nakon što provri, dodajte sok od limuna i promešajte. Prelijte hladnu baklavu sarajliju vrelim sirupom, uvijte pleh aluminijumskom folijom da se popari. Ostavite tako na jednu noć na hladnom mestu da upije sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: