Način pripreme
Prosejte brašno i sipajte ga u široki pleh, napravite udubljenje u sredini i dodate jso, ulje i sirće, sipajte malo po malo vode dok mesite (ako je potrebno, dodajte još vode), zamesite srednje meko testo (tvrđe od onog za pogaču).
Gotovo testo podelite na 4 dela, namažite ih uljem i ostavite da odstoje 30 minuta.
Uzmite jednu loptu, razvijte je oklagijom, ako je potrebno pospite sa malo brašna, razvijajte što je moguće tanje. Nakon toga uzmite koru i stavite je na sto, na koji ste stavili stari čaršaf ili stolnjak, vucite krajeve pite po celom prečniku, vucite pitu dok ne postane tanka kao list papira.
Uz pomoć noža isecite debele ivice i ostavite ih sa strane. Pospite uljem i mrvljenim sirom, uzmite ivice čaršafa i uvijte u rolat.
Gotov rolat uvijte u oblik puža u sredini pleha. Tako uradite i sa ostalim loptama testa. Uvijenu pitu obilno pospite uljem, pecite 40 minuta na 180 stepeni.
Kad pita bude gotova, i čini vam se da je previše masna, nagnite lagano pleh i prospite višak masti.
Ova pita je moja omiljena uspomena iz detinjstva, uspomena na moju dragu baku, koja je bila neverovatan majstor ove vrste pita.
Komentari