Način pripreme
Odvojite pileće meso na pola ako koristite batake i karabatake, ako koristite grudi, podelite ih na dva dela.
Začinite komade mesa solju i biberom, stavite brašno u tanjir i lepo uvaljajte svako parče. Skinite višak brašna, stavite ulje u duboki tiganj i stavite prvo komade, okrenute sa kožom na dole.
Pržite meso sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju, izvadite i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Uključite rernu na 180 stepeni i stavite pleh u nju, pecite meso 30 minuta.
Očistite luk i beli luk, sipajte malo masti u kojoj ste pržili pile, ostavite u tiganju oko 2 supene kašike od nje, ponovo ugreje, stavite luk i beli luk. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju, dodajte pesto, promešajte i stavite biber. Ponovo pormešajte, dobijate gustu smesu.
Sipajte pavlaku i neprestano mešajte. Treba da dobijete gust sos, kuvajte nekoliko minuta dok ne dobije gustu kašu i sipajte mleko. Promešajte i ostavite sos nekoliko minuta da se krčka. Izvadite meso i stavite u tiganj sa sosom.
Natopite komade mesa u sos, lagano promešajte i ostavite tako 5 minuta. Na kraju pospite rendanom mocarelom između mesa, možete i malo preko mesa posuti, ako nemate mocarelu, može i kačkavalj. Mocarela će odmah zgusnuti sos, skinite sa vatre.
Po želji pospite svežim peršunom i iseckanom ljutom paprikom, za raskoš.