Način pripreme
Prosejte brašno i napravite udubljenje, u njega stavite jaje, so, sirće, ulje, mleko i prašak za pecivo. Zamesite meko testo koje se ne lepi po rukama. Pokrijte testo i ostavite ga da odstoji 15 minuta.
Podelite testo na 21 deo, oblikujte loptice i podelite ih na tri grupe po sedam loptica. Razvucite prvih sedam na okrugle kore, prečinka tanjira za desert.
Ispred vas stavite prvu koru, pospite je skrobom, preko nje stavite drugu koru, ponovo pospite skrobom i tako svih sedam. Treba da dobijete gomilicu od sedam kora, pospite odozgo skrobom i razvijte oklagijom gomilicu na jednu veliku koru, prečnika pleha u kome ćete peći baklavu.
Pleh namažite sa malo ulja ili maslaca, u njega stavite veliku koru, pospite orasima. Uzmite drugu grupu od sedam loptica i uradite na isti način, razvucite ih na sedam kora, svaku pospite skobom i poređajte jendu preko druge na gomilu. Razvucite jednu veliku koru, stavite na orahe i pospite i nju orasima.
Uradite na isti način sa poslednjim delom od sedam kora. Stavite u pleh i pokrijte donje. Isecite po izboru, na romboide, komade ili oblik koji god želite.
Rastopite maslac i njime prelijte celu baklavu, gledajte da maslac uđe i u proreze. Ugrejte rernu na 170 stepeni i stavite pleh., pecite baklavu oko 50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite je i ostavite da se ohladi.
Napravite sirup tako što u šerpi ugrejete šećer i vodu, dodate sok i koru pola limuna i stavite da provri. Ostavite da vri dok se ne zgusne i dok ne dobijete šećerni sirup.
Sirupom prelijte hladnu baklavu. Ostavite je na hladnom mestu bar 12 sati da upije sirup.