Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac, dodajte šećer i kašiku brašna. Ostavite na toplim da nadođe i da se udvostruči.
Brašno prosejte sa solju i napravite udubljenje, u njega stavite jaja, sirće, kiselo mleko i maslac.
Promešajte i postepeno dodajte kvasac i mesite testo. Mesite testo dok ne dobjete glatku masu koja se ne lepi po rukama. Za vreme mešenja udarite testo 100 puta o sto, tako će pogača biti mekana i imaće niti.
Gotovo testo treba da bude meko, sa mehurićima u njemu. Pokrijte ga i ostavite na toplom da nadođe jedan sat.
Testo možete oblikovati po želji.
Za ovaj model pogače razvucite testo na tri jednaka dela. Prvi deo razvijte na okruglu koru, prečnika pleha i stavite je na dno pleha namazanim uljem. Od druge kore napravite loptice, koje su za dekoraciju pogače sa strane.
Drugi deo testa podelite na sedam jednakih delova. Jednu loptu stavite u sredinu kore u plehu, preostalih šest stavite u krug oko srednjeg dela, na rastojanju jedna od druge.
Treći deo testa podelite na šest lopti. Svaku razvijte na malu okruglu koru, uvijte je u rolat. Dobijate fitilje, koje isečete po sredini sa obe strane, kad dođete do sredine one treba tamo da ostanu povezane.
Dobijena dva dela sa jedne strane uvijte u uhvatite sa doljnim delom. Sa druge strane fitilja uradite isto. Fitilje stavite oko šest loptica u plehu.
Loptice koje ste na početku odovjili za dekoraciju stavite oko lopte u sredini, i u kraj između šest lopti.
Namažite umućenim žumancem i ostavite da nadođe 30 minuta.
Pospite susamom i semenom maka i stavite pogaču da se peče u rerni na 160-170 stepeni oko 50-60 minuta.