Način pripreme
Isecite pileće meso na kockice, prečnika oko 2-3 cm. Stavite ih u posudu zajedno sa belim lukom u prahu, belim biberom, solju, vinom i vodom, promešajte i pokrijte folijom.
Stavite na jedan sat u frižider da se marinira. Napravite smesu za pohovanje tako što u posudi umutite jaja, dodate beli luk u prahu, so, prašak za pecivo, skrob i vodu; dobro promešajte i dodajte brašno i ulje.
Treba da dobijete gustu kašu. Pripremite sastojke za sos tako što u drugoj posudi pomešate sve sastojke - vodu, so, šećer, sirće, med i kečap.
Promešajte sastojke i ostavite sa strane. Izvadite meso. Dok se marinira treba da upije svu tečnost, mešajte.
Ako je ostalo tečnosti, ocedite i stavite piletinu u smesu za pohovanje, rukama lepo uvaljajte tako da se sve dobro pokrije.
Ugrejte vok tiganj na najvišoj temperaturi i stavite ulje za prženje, lepo ugrejte, nakon toga smanjite temperaturu na umerneu i počnite da stavljate piletinu u tiganj.
Pržite po 2 minuta, dok ne dobiju bledožutu boju, u međuvremenu ih okrećite rešetkastom kašikom, izvadite ih na ubrus da se cede 20 sekudi
Ponovo ugrejte na maksimum i vratite ih u mast. Pržite ih još 3 minuta dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Izvadite ih ponovo da se ocede na ubrus.
Ako u tiganj ne možete da stavite svu piletinu, pržite ga dva puta, ali poštujte pravilo - prženje, ceđenje i ponovo prženje.
Sklonite ulje iz tiganja, sipajte ga negde u suv tiganj na ugrejanu ringlu i stavite smesu za sos. Mešajte drvenom kašikom oko 1 minuta, koliko da ispari tečnost i miris sirćeta.
Čim počnu da se pojavljuju mehurići, dodajte piletinu, dobro je pomešajte sa sosom, on će se odmah zalepiti za piletinu i izvadite na tanjir.
Servirajte sa kuvanim pirinčem i pospite susamom. Toplo vam preporučujem da probate!