Slatko-kisela piletina

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Slatko-kisela piletina9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Vreme je za kineski recept na bugarski način. Rezultat su ukusni pileći zalogaji, koji idu uz čašu vina i bliskog čoveka"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 600 g, file
  • beli luk - 1 kašičica u prahu
  • so - 1 kašičica
  • belo vino - 1 supena kašika
  • voda - 3 supene kašike
  • beli biber - 1 kašičica, mleven
  • za pohovanje
  • jaja - 1 komad
  • beli luk - 1 kašičica, u prahu
  • so - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 10 g
  • skrob - 60 g
  • voda - 50 g, hladna
  • brašno - 110 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • za sos
  • kečap - 8 supenih kašika (kvalitetan)
  • sirće - 4 supene kašike, pirinčano (može i jabukovov)
  • šećer - 4 supene kašike
  • med - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • voda - 4 supene kašike
  • ulje - za prženje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite pileće meso na kockice, prečnika oko 2-3 cm. Stavite ih u posudu zajedno sa belim lukom u prahu, belim biberom, solju, vinom i vodom, promešajte i pokrijte folijom.

Stavite na jedan sat u frižider da se marinira. Napravite smesu za pohovanje tako što u posudi umutite jaja, dodate beli luk u prahu, so, prašak za pecivo, skrob i vodu; dobro promešajte i dodajte brašno i ulje.

Treba da dobijete gustu kašu. Pripremite sastojke za sos tako što u drugoj posudi pomešate sve sastojke - vodu, so, šećer, sirće, med i kečap.

Promešajte sastojke i ostavite sa strane. Izvadite meso. Dok se marinira treba da upije svu tečnost, mešajte.

Ako je ostalo tečnosti, ocedite i stavite piletinu u smesu za pohovanje, rukama lepo uvaljajte tako da se sve dobro pokrije.

Ugrejte vok tiganj na najvišoj temperaturi i stavite ulje za prženje, lepo ugrejte, nakon toga smanjite temperaturu na umerneu i počnite da stavljate piletinu u tiganj.

Pržite po 2 minuta, dok ne dobiju bledožutu boju, u međuvremenu ih okrećite rešetkastom kašikom, izvadite ih na ubrus da se cede 20 sekudi

Ponovo ugrejte na maksimum i vratite ih u mast. Pržite ih još 3 minuta dok ne dobiju zlatno-braon boju.

Izvadite ih ponovo da se ocede na ubrus.

Ako u tiganj ne možete da stavite svu piletinu, pržite ga dva puta, ali poštujte pravilo - prženje, ceđenje i ponovo prženje.

Sklonite ulje iz tiganja, sipajte ga negde u suv tiganj na ugrejanu ringlu i stavite smesu za sos. Mešajte drvenom kašikom oko 1 minuta, koliko da ispari tečnost i miris sirćeta.

Čim počnu da se pojavljuju mehurići, dodajte piletinu, dobro je pomešajte sa sosom, on će se odmah zalepiti za piletinu i izvadite na tanjir.

Servirajte sa kuvanim pirinčem i pospite susamom. Toplo vam preporučujem da probate!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: