Način pripreme
U blender stavite keks, rastopljeni maslac i med i meljite dok ne dobijete fine mrvice od i keksa. Kalup, prečnika 26 cm sa ivicama koje se otvaraju, obložite papirom za pečenje. Stavite smesu od keksa i rasporedite je po dnu dok ne dobijete koru.
Stavite u frižider na 30 minuta da se stegne. Rastvorite želatin u hladnoj vodi i ostavite ga 10 minuta da nabubri, nakon toga ga rastvorite u mikrotalasnoj nekoliko sekundi. Pazite da ne provri, zato što će tako izgubiti svojstva za želiranje.
Sitno isecite kruške i stavite ih u posudu, dodajte kiselu pavlaku, krem sir i šećer u prahu. Mešajte i dodajte rastopljeni želatin. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Izvadite kalup iz frižidera i ravnomerno sipajte smesu preko kore od keksa.
Ponovo vratite u frižider na minimum 6 sati da se stegne. Za čokoladni preliv ugrejte pavlaku na vatri, izlomite čokoladu na komade i pre nego što provri, dodajte je u pavlaku. Skinite sa vatre, sačekajte nekoliko minuta da čoklada upije toplotu i promešajte.
Smesa će vam se u početku činiti da je presečena, ali nemojte se plašiti, dobro promešajte i kada se smesa homogenizuje, dobićete tečnu čokoladu. Ostavite da se ohladi i sipajte preko čizkejka, poravnaje da pokrije celu osnovu i stavite ponovo u frižider da se stegne oko jedan sat.
Na kraju pažljivo skinite obruč i ako vam se ne raspadne znači da ste dovoljno čekali da se želira i odlično ste se snašli :)