Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Čokoladne krofnice za Dan zaljubljenih

Čokoladne krofnice za Dan zaljubljenih

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Čokoladne krofnice za Dan zaljubljenih
Fotografije: Ivelina
1 / 3
16/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Super krofnice za Dan zaljubljenih ili drugi praznik, za koji želite da počastite voljenu osobu"

Potrebni sastojci

  • Čokoladni puding
  • sveže mleko - 3/4 šolje, punomasno
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 1/4 šolje
  • ekstrakt vanile - 1 supena kašika
  • kukuruzni skrob - 2 supene kašike
  • crna čokolada - 1/4 šolje, čips ili kuvertira
  • Za glazuru
  • šećer u prahu - 2 šolje
  • kakao - 1/3 šolje, prosejan
  • morska so - 1 prstohvat, fina
  • sveže mleko - 2 supene kašike, punomasno
  • vanila - 2 kašičice, čist ekstrakt
  • Za krofnice
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • suvi kvasac - 1 kašičica
  • šećer - 1/4 šolje
  • brašno - 2 šolje
  • kravlji maslac - 4 supene kašike, istopljeni
  • jaja - 1 celo
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Čokoladne krofnice za Dan zaljubljenih koje će vas ispuniti srećom!

Najpre zagrejte mleko u mikrotalasnoj (ili na ringli) dok se otprilike ne rastopi bez ključanja, nakon čega ga dodajte u posudu elekričnog miksera zajedno sa šećerom u granulama i suvm aktivnim kvasacem. Ostavite ovu smesu da odstoji 20 minuta dok se ne formira sloj od mehurića ili pena na površini.

Doodajte istopljeni maslac i jaje u smesu sa mehurićima od kvasca i mešajte otprilike minutu. Pričvrstite kuku za testo za mikser i uključite na nisku brzinu. Počnite polako da dodajete brašno po 1/4 šolje odjednom. Nakon što dodate celo brašno, očistite posudu sa strane od zalepljenog testa, nakon čega nastavite da mutite dok se testo za krofnice ne oblikuje u loptu glatku kao svila. Ovo će oduzeti približno 5-6 minuta.

Nabrašnite radnu površinu, nakon toga izvadite testo iz smese, stavite na nabrašnjenu površinu i počnite da razvijate. S vremena na vreme posipajte brašnom gornji deo testa da se ne bi lepilo za oklagiju. Ostavite testo da udupla svoju veličinu i to će oduzeti približno 45 minuta do sat vremena.

U malu posudu za sos na slaboj vatri dodajte mleko, žumanca, ekstrakt vanile i šećer i dovedite do 80 stepeni neprestano mešajući dok se zagreva. Kada dostigne 80 stepeni, dodajte kukuruzni skrob i zagrejte ringlu na nisku temperaturu i počnite da kuvate krem dok ne postane veoma gust. Treba da oduzme otprilike 5-6 minuta. Kada se zgusti do konzistencije pudinga, isključite temperaturu i stavite, tako što zagrabite krem u kesicu za poslastičarski špric sa metalnim vrhom. Stavite u frižider na 30-45 minuta.

Čokoladna glazura: Da biste napravili glazuru, pomešajte šećer u prahu, kakao u prahu i so. Polako dodajte mleko i vanilu i mešajte dok glazura ne postane veoma glatka. Pokrijte najlonskom folijom dok ne budete spremni za upotrebu.

Nakon što testo udupla svoju veličinu i bude spremno za prženje, šerpu do pola napunite uljem od repice i počnite da pržite mekane krofnice. Prženje krofnica će oduzeti 4-5 minuta i treba da ih okrenete barem 2-3 puta za vreme procesa kuvanja, kako biste obezbedili ravnomerno isprženu krofnicu. Nakon što postanu zlatkastko smeđe, izvadite ih iz ulja i stavite na nekoliko suvih papirnih ubrusa ili na rešetku kako biste se otarasili viška masnoće. Ostavite ih da se ohlade na 5-10 minuta pre punjenja i zastakljivanja.

Izvadite čokoladni nadev iz frižidera i počnite da ga stavljate u sredinu svake krofnice dok ubacujete vrh poslastičarske kese za špricanje u sredinu prženog testa. Nakon toga potopite vrhove punjenih krofnica u glazuru od vanile i čokolade i vratite ih na rešetku (ili papirne ubruse). Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta kako bi glazura mogla da se stegne.

Uživajte u neverovatnim čokoladnim kiflicama za omiljeni Dan zaljubljenih ili drugi praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: