Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Hladne Supe»Tarator»Holodnjik - ruski tarator sa cveklom

Holodnjik - ruski tarator sa cveklom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Holodnjik - ruski tarator sa cveklom
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 2
26/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
8
"Svež i karakterističan ukus, koji će vas naterati da se zaljubite u rusku kuhinju"

Potrebni sastojci

  • kisela pavlaka - 400 g 12% mlečne masti (ili kiselo mleko sa viskoim % masti)
  • cvekla - 3 komada (oko 400 g)
  • jaja - 3 komada, L
  • krastavci - 1 komad
  • mladi luk - 1 veza
  • beli luk - 3 čena
  • mirođija - 1/2 veze
  • so
  • biber
  • sirće - 1 supena kašika
  • voda - oko 1200 ml, hladna
* merne jedinice

Način pripreme

Holodnjik je hladna supa sa cveklom, tradicionalna za ruske narode, zavisi od regiona, ali se pravi na identičan način, razlika je samo u sastojcima. Pirpema se i ima sličan ukus kao naš tarator, bogatog ukusa, prijatnog mirisa i interesantne boje.

Evo kako možete da pripremite.

Očistite i operite cveklu, svaku glavicu uvijte u aluminijumsku foliju i stavite u pleh, stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta-1 sat. Proverite viljuškom, ako slobodno ukazi u cveklu, znači da je gotova.

Ovo je jedna dobra varijanta za pripremu, naravno da je možete skuvati, ali kad se kuva upija više tečnosti i bude vodenkasta.

Kao ideju mogu da vam predložim da uzmete, ako uspete da nađete konzervisanu cveklu, prodaje se u velikim prodavnicama. Sa mariniranom cveklom bude mnogo ukusno, ali ne nalazi se lako. Ja sam koristila mariniranu.

Stavite jaja u šerpu i kuvajte ih oko 8 minuta, ostavite da se ohlade i oljuštite. Operite krastavac, ako volite oljuštite ga, u klasičnom receptu se ne ljušti.

Uzmite veliku šepru ili posudu. Izrendajte cveklu i jaja. Krastavac, beli luk, luk i mirođiju sitno isecite. Ove se možete takođe voditi ukusom i da izrendate svo povrće ili da ga iseckate po vašem izboru.

Stavite sve u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, sirće, so i biber po ukusu. Promešajte i sipajte hladnu vodu. Ponovo promešajte i ostavite da se ohladi u frižideru.

Prilikom serviranja servirajte sa polovinom kuvanog jajeta, zato ako rešite da je servirate na ovaj način, biće potrebno da skuvajte više jaja.

Neka vam je ukusno, supa je odlična, preporučujem da je probate!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: