Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Domaći hlepčić sa crnim brašnom

Domaći hlepčić sa crnim brašnom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Domaći hlepčić sa crnim brašnom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Ukusno i lepo - pogledajte kako da naterate sve komšinice, da vam zavide na ukusnoj pogači"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 350 g (crno La Grande Famiglia)
  • brašno - 150 g, belo (+ 100 g za posipanje i mešenje)
  • kvasac - 7 g, suv
  • voda - 280 - 300 ml, mlaka
  • med - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte dve vrste brašna u posudi, posolite, napravite udubljenje, sipajte kvasac, med i postepeno dodajte po malo vode i mesite dok je potpuno ne upije.

Pomešajte sve tako da se sastojci spoje i da dobijete glatko testo. Ako je potrebno dodajte još malo vode ili brašna i mesite 15 minuta.

Gotovo testo oblikujte na loptu, pokrijte folijom i ostavite na jedan sat na toplom da se udvostruči.

Proizvodi od crnog brašna ne nadolaze tako dobro kao oni koji su samo od belog, zato nemojte očekivati da mnogo naraste.

Namerno sam zamrsila hleb sa dve vrste brašna, zato što ako samo koristite crno tekstura hleba će vam biti zbijenija, vlažna, i ja lično volim da dodam po malo belog brašna, da bi se gluten u njemu aktivirao i da da hlebu ukus i izgled koji volim.

Pipremite ravan pleh, na dno stavite papir za pečenje, stavite loptu testa, pospite je brašnom i uz pomoć oštrog noža ili novog žileta napravite proizvoljne proreze odozgo. Ja sam napravila proreze u obliku lista cveta.

Brašno koje posipate odozgo stvara koricu kad se hleb ispeče, a i čini da se prorezi, koje ste napravili, vide.

Stavite hleb ugrejanu rernu na 170 stepeni i pecite oko 50 minuta, posmatrajte ga nakon što prođe 30 minuta.

Gotov hleb izvadite, stavite ga na metalnu rešetku i ostavite da se ohladi 10 minuta, nakon toga ga isecite na kriške ili izlomite na komade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: