Način pripreme
Ugrejte 100 ml svežeg mleka u posudi i u njega dodajte 1 supenu kašiku šećera i rastvorite kvasac. Ostavite na oko 10 minta na toplom da nadođe.
Za to vreme prosejte brašno, u sredini napravite udubljenje i stavite rastopljeni maslac, šećer, med, jaja, sirće i so.
Počnite da mesite rukama i postepeno dodajte kvasac, i preostalo mleko, dok ne dobijete homogeno testo.
Pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko 1 sat da nadođe i da se udvostruči. Nadošlo testo ponovo premesite i podelite na dva jedanka dela.
Izvadite breskve iz komopota, isecite ih na polumesec, ocedite i stavite na ubrus da se osuše.
Uzmite jednu polovinu testa i razvijte na okruglu koru prečnika pleha u kome ćete peći.
Ja sam koristila pleh 30 c. Namažite pleh sa malo ulja i u njega stavite razvijenu koru, a drugu polovinu testa razvijte na okruglu koru, debljine 1-2 cm, uz pomoć malog obruča ili čaše isecite krugove.
Gotove krugove poređajte u pleh na osnovu od testa, ređajte ih naizmenično sa komadićima bresaka, treba da budu preklopljeni malo. Umutite žumance i njime namažite pogaču.
Ostavite je 30 minuta da nadođe ponovo i pecite u rerni na 170 stepeno oko sat vremena, dok ne dobije zlatnu boju. Na kraju pospite šećerom u prahu po želji.