Način pripreme
U činiju sipati oko 100 ml toplog svežeg mleka, kvasac i 2 kašike brašna. Sačekati da se aktivira, za to vreme umutiti jaja, mleko, ulje i esenciju.
Prosejati brašno, dodati so, napraviti udubljenje, sipati smesu sa jajima, zatim kvasac. Zamesiti srednje tvrdo elastično testo. Premazati ga uljem i pokriti folijom činiju.
Kada naraste, razvući u 5 okruglih kora, koje se stave jedna na drugu, premazane uljem i posute susamom i makom.
U centar staviti čašu i iseći na 8, dok sredina ostaje neisečena. Svako parče - uvijati u jednom pravcu i tako i sve ostale.
Na ivicama svakog parčeta praviti razrez i saviti da se zaobli. Kada pogača naraste, premazati žumancem umućenim sa 1 kašikom mleka i uljem.
Posuti šećerom, makom i susamom. Peče se na 170 stepeni.