Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač kraljica Elizabeta

Kolač kraljica Elizabeta

ElzaElza
Šegrt
325106
Kolač kraljica Elizabeta
Fotografije: Elza
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Borba za krunu nikada nije postojala, nego za parče ovog kraljevskog kolača"

Potrebni sastojci

  • urme - 1 šolja (čak i malo više)
  • voda - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja (može i manje)
  • vanila
  • jaja - 1
  • orasi - 1/2 šolje, sitno iseckani, ne samleveni
  • za preliv
  • maslac - 1/3 šolje
  • smeđi šećer - 1/2 šolje
  • mleko - 4 - 5 supenih kašika
  • kokosovo brašno - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Kratko mutite jaje sa šećerom, dodajte ulje, vodu, brašno sa praškom za pecivio. Na kraju vanilu i urme. Urme kuvajte 2-3 minuta.

Isecite ih nožem i pomešajte sa testom. Testo bude veoma tečno. Sipajte ga u kalup (moje je bio 24 cm) na papir za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.

Dobijeni kolač je mnogo mekan, vlažan. Možete ga izvaditi iz kalupa kad se ohladi, zato što će se u protivnom polomiti (previše je mekan).

Kad se ohladi prelijte ga smesom od koksa koju prirpemate na sledeći način - u posudu stavite mleko šećer i maslac. Kuvajte dok se maslac i šećer ne rastope.

Skinite sa vatre i dodajte kokos. Ostavite malo da se ohladi i stavite prek ohladnom kolača.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: