Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Medena torta»Medena torta sa čokoladnim filom

Medena torta sa čokoladnim filom

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Medena torta sa čokoladnim filom
Fotografije: Albena Atanasova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Opasno ukusna torta, konzumirajte je na sopstvenu odgovornost"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 180 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • brašno - 250 g /za kolač/
  • med - 4 supene kašike
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • za fil
  • kisela pavlaka - 800 g
  • kakao krem - 400 h /na primer nutela/
  • šećer u prahu - 1 šolja /100g/
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • za prelivanja kore
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 100 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo stavite med u kaserolu na vatri i sačekajte da se ugreje. Onda stavite sodu i mešajte dok ne dobijete krem, pazite da smesa ne provri.

Jaja mutite mikserom 10-ak minuta ili dok ne pobele Nakon toga na najslabijoj bezini miksera mutite i dodajte prosejano brašno. Na kraju dodajte med u hladnu smesu od keksa.

Smesu stavite da se peče u kalupu za tortu prečnika 24 cm, u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ohladnu koru podelite na dva dela.

Napravite fil tako što umutite pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte postepeno i kakao krem, mutite neprestano mikserom. Tako je fil gotov.

Na poslužavnik stavite jednu koru, prelijte je sa malo mleka i stavite deo fila. Nakon toga druga kora, ponovo je prelijte i sa strane namažite tortu preostalim delom fila.

Ukraste je po želji bademima i gotovom dekoracijom. Kad odstoji 5-6 sati u frižideru, torta je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: