Rižoto sa vrganjima i povrćem

27/02/2018
"Prosto i prefinjeno, u isto vreme toliko jednostavno za pripremu i ukusno, da ćete ga odmah dodati u omiljene "
Priprema10 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano330
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Bujon od povrća:

Očistie svo povrće. Isecite ih na velike komade i stavite u duboku šerpu sa svim začinima - bez soli. Prelijte hladnom vodom, oko 3-3, 5 litra, stavite na umerenu vatru i kuvajte oko sat-sat i po.

Bujon procedite i posolite.

2. Rižoto:

Pečurke potopite u toplu vodu na oko 20-30 minuta. Ocedite iz vode i sačuvajte vodu.

Slaninu isecite na kockice i propržite na suvom tiganju.

Praziluk sitno iseckajte, takođe i pola glavice starog luka, beli luk izgnječite ili izrendajte.

Ugrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju, dodajte praziluk, iseckan luk i beli luk i sotirajte oko 1-2 minuta. Sipajte vino i kuvajte oko 2-3 minuta dok se maslinovo ulje ne začini. Smanjite temperaturu ringle, dodajte pirinač, uz neprestano mešanje ostavite da zrna u sredini pobele, a sa strane da se malo zaprže.

Siiipajte vodu iz pečuraka i ostavite na umerenoj-slaboj vatri da se krčka, dok ne upije svu tečnost. Kad pirinač ostane na masti sipajte novu porciju, 1 veliku kutlaču bujona, dodajte pečurke, mini šargarepu, isečenu na tanke trakice, majčinu dušicu, origano i ostavite da potpuno upije tečnost i ponovo dodajte bujon.

Tako u trajanju oko 20-30 minuta, na 3-4 minuta dodajte bujon, dok se pirinač potpuno ne skuva, treba da bude kremas. Začinite solju u sveže samlevenim biberom, i ostavite da se krčka još 2-3 minuta na tihoj vatri.

Skinite sa vatre, šerpu ppokrijte pamučnom krpom, poklopite i ostavite 15 minuta.

Rižoto servirajte topao, pospite slaninom i izrendanim parmezanom.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar