Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Takos»Tortilje za takos

Tortilje za takos

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
12
"Od nas tortilje za takos, od vas nadev, i posle ćemo ih jesti zajedno"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g (pšenično ili kukuruzno)
  • voda - 240 ml
  • mast - 2 supene kašike, rastopljena
  • so - 1 kašičica
  • ulje - ili maslinovo ulje, za premazivanje radne površine
* merne jedinice

Način pripreme

Tortilje za takos su veoma tanak meskiči hleb, zovu se tortilja pogače, zbog toga što se jedna tortilja peče na tiganju, i okreći sa obe strane.U meksiku se najviše pripremaju od specijalnog kukuruznog brašna, pripremljenog od prethodno kuvanih zrna kukuruza. Tako dobijaju jedan intenzivniji i mnogo specifičan ukus. Ako nemate takvu vrstu brašna, možete ih pripremiti od običnog, pšeničnog.

Prvi korak je da ga prosejemo u posudu i da dodajemo malo po malo od tečnosti i masti. Na kraju stavljamo so i zamesimo elastično, relativno meko testo. Lepo ga umesimo na radnoj površini, koju posipamo maslinovim uljem, da se ne lepi.

Ostavljamo testo, uvijemo u streč foliju, u frižider na jedan sat, nakon toga ga izvadimo i sačekamo da ponovo dobije sobnu temperaturu.

Podelimo ga na jednake delove i svaki razvučemo na što je moguće finije, okrugle pitice. Možemo se poslužiti tanjirom ili drugom okruglom posudom, i prema njoj da isečemo idealan oblik.

Ugrevamo tiganj sa dnom koje se ne lepi i pečemo sa obe strane na umernoj-jakoj vatri, kratko, dok ne dobijemo željenu boju.

Drugi način je da uzmemo šerpu, manjeg prečnika nego tiganj i da namažemo po dnu i sa spoljašnje strane. Tako stavljamo posudu na pogaču, pritisakomo dok se ne zapeče sa jedne strane i okrećemo na drugu, ponavljamo isto. To radimo da bi bila maksimalno fina i da se ne stvore mehuri.

Gotove tortilje vadimo jednu na drugu u korpu, i nakon svake uvijamo čistom pamučnom krpom, da se ne suše i ne lome.

Meksičke tortilje možemo konzumirati ne samo za takos, nego i na druge načine - za fahitas, buritos, kesada, u različitim kombinacijama mesa, ribe, salata ili gvakamole.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: