Turski burek sa mlevenim mesom i prazilukom

31/03/2018
"Ne zovemo vas, zato što želimo da ga pojedemo sami - ali uvek možete da zapišete recept "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano16 945
  • Pregledi tokom meseca186
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4.5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • jaja - 1 komad
  • teleće mleveno meso - 300 g
  • praziluk - 1 komad, veći
  • ulje - 100 ml
  • biber - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite nadev, tako što lagano propržite mleveno meso i dodate iseckan praziluk. Posolite po ukusu i dodajte alevu papriku. Skinite nadev sa vatre i ostavite u posudi.

Kad se smesa malo ohladi, dodajte jaje i promešajte dok ne upije smesu.

U kaseroli sa 200 ml tople vode dodajte ulje i malo posolite.

U pleh, namazan uljem stavite 4 kore u krst, ivice kora izlaze van - pola od svake.

Nakon toga četkom, potopljenom u smesu od vode i ulja namažite kore koje su na dnu.

Stavite koru, lagano je zgužvajte, da stane na dno, namažite vodom i ređajte sledeći red kora.

Tako pravite četiri kore - na četvrtu, namazanu vodom, sipajte polovinu smese sa mlevenim mesom i prazilukom.

Nakon toga još 4 kore, namazane smesom od vode i ulja, i na poslednju koru sipajte i drugu polovinu smese od mlevenog mesa. Završite burek sa preostale četiri kore.

Burek oblikujte tako što stavite prve 4 kore ka sredini, poravnate četok, potpljenom u smesu sa vodom.

Tako oblikovan burek ostavite na 5 minuta, nakon toga ga stavite u rernu, uključite je na 180 stepeni.

Nakon tridesetak minuta burek je gotov.

Pokrijte ga krpom 10 minuta i spreman je za jelo.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar