Penjurlija Pufna

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Penjurlija Pufna
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ime govori sve, a ukus je veličanstven"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g + za mešenje
  • kvasac - 25 g, svež
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 70 g, rastopljen
  • mast - 15 - 20 g, rastopljen
  • voda - 250 ml
  • kiselo mleko - 5 - 6 supenih kašika, punih (gusto)
  • sveže mleko - 70 g
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
  • sir - oko 300 g, ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Dala sam ovakvo ime ovoj penjurliji zbog toga što bude veoma mekana, vazušasta i mnogo naraste. Možda i najukusnija koju sam ikada probala.

Priprema se jednostavno, bez mnogo mešenja i oblikovanja, u samo nekoliko prostih koraka.

1. Rastvorite kvasac u polovini ugrejane vode, zajedno sa kašičicom šećera i dve supene kašike brašna. Ostavite da se aktivira.

2. Brašno prosejte u posudu i napravite udubljenje. Jaja lagano umutite (bez jednog žumanca) sa solju, kiselim mlekom i svežim mlekom, i sipajte smesu u udubljenje, zajedno sa nadošlim kvascem i preostalom vodom.

3. Zamesite testo, postepeno dodajte malo po malo rastopljenog maslaca i masti dok testo ne upije bar polovinu. Ako vam je retko, pospite sa malo brašna, ali nemojte preterivati - testo treba da ostane mekano. Namažite ruke da se ne lepi.

4. Namažite dno i ivice pleha (prečnika 26-27 cm). Podelite testo na 5-6 jednakih delova i oblikujte lopre, svaku razvucite prstima (obilno potopljenim u mast) do veličine pleha i stavite u nju, između svake pospite sir. Ostavite na toplom da nadođe oko jedan sat. Preporučujem da ugrejete rernu na 45 steeni i da penjurliju stavite unutra, nakon toga je isključite.

5. Namažite umućenim žumancem, pomešanim sa malo svežeg mleka i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta, ili proverite čačkalicom za zube. Nakon 15 minuta smanjite na 180.

Gotovu penjurliju namažite preostalom mašću.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: