Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Isečena penjurlija

Isečena penjurlija

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
9732454
Isečena penjurlija
Fotografije: Evtini Retsepti
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Da li je doručak spreman, umiremo od gladi?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • kvasac - 11g, suvi
  • ulje - 3 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • soda bikarbona - 1 prstohvat u mleko
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 350 ml, topla
  • za nadev
  • sir - 200 g
  • maslac - 80 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorimo kvasac u toploj vodi sa šećerom i nekoliko kašika brašna. Kad nadoše dodajete je u brašno i preostale sastojke. Postepeno dodajte brašno i zamesite meko testo, koje ostavljate lepo da naraste.

Kad naraste, izvadite ga iz posude i napravite rolat, lagano premesite rukama sipajući brašno, da se ne lepi. Podelite na 5 loptica i počnete da razvlačite svaku u oblik pleha u kome ćete peći.

Namažete pleh i stavljate prvu koru, posipate sirom i iseclate komadiće maslaca. Tako ređate sve do poslednje kore, na koji samo stavljate maslac, ali pre toga sečete oštrim nožem da ne gnječite mnogo testo.

Ostavljate da odstoji u rerni, uključenoj na 50 stepeni, kad nadođe uljučite rernu na 180 stepeni. Pecite dok ne dobije lepu boju. Kad izvadite penjurliju, naprskajte je vodom i pokrijte krpom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: