Pasticio sa mlevenim mesom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj67703
05/04/2018
"Sa zadovoljstvom bismo probali ovaj sjajan grčki Pasticio "
Priprema30 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno50 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano303
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice9
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • testenina - 500 g, školjkice
  • teleće mleveno meso - 1 kg
  • luk - 5 - 6 srednje velikih glavica
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • šargarepa - 1 komad
  • maslac - 100 g
  • ulje - 50 ml
  • biber - prstohvat
  • aleva paprika - 1 ravna kašičica
  • so - 1 kašika
  • origano - prstohvat
  • kumin - prstohvat
  • paradajz - 1 komad (velki)
  • sveže mleko - 700 ml
  • brašno - 2 - 3 kašike
  • jaja - 3 komada
  • prezle - 1 - 2 kašike
  • kačkavalj - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kuvam testeninu u posoljenoj vodi. Školjkice treba da ostanu blago žilave i greška je da se prekuvaju! Perem hladnom vodom i cedim.

Nadev spremam tako što zapržim u smesi maslaca i ulja na sitne kocke iseckan luk, beli luk i narendanu šargarepu. Dinstam dok povrće ne omekša. Dodajem teleće mleveno meso.

Začinjavam kuminom, biberom i alevom paprikom, solju, origanom. Kada je mleveno meso skoro potpuno isprženo dodajem oljušten i na kocke isečen paradajz. Pržim još 3-4 minuta i sklanjam sa ringle.

Od maslaca, ulja, svežeg mleka i brašna spremam gušći sos Bešamel. Začinjavam solju i biberom. Kada je gotov, sklanjam s vatre da se blago ohladi i dodajem tri jaja uz neprestano mešanje.

Mažem četvrtastu posudu za pečenje i posipam dno prezlama. Rasporedim polovinu paste i preko nje mesni nadev.

Posipam s malo kačkavalja i raspoređujem preostalu polovinu paste. Odozgo raspoređujem ravnomerno sos od bešamela i jaja, pokrivam alminijumskom folijom.

Stavljam da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 15 minuta.

Vadim, sklanjam foliju, posipam preostalim narendanim kačkavaljem i zapečem ponovo da se dobije lepa preplanula korica.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar