Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Burgeri»Burgeri sa domaćim hlepčićima

Burgeri sa domaćim hlepčićima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Burgeri sa domaćim hlepčićima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Burgeri koji će se dopasti i starima i mladima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 20 g , svež
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike + za premazivanje
  • susam - za posipanje
  • za nadev burgera
  • mleveno meso - 400 - 450 g, mešano teleće/svinjsko
  • biber - po ukusu
  • muskantni oraščić - 1 supena kašika ili po ukusu
  • beli luk - 1 kašičica, u prahu
  • so
  • kiseli krastavčići - 1 tegla (od 1 litar)
  • paradajz - 2 komada
  • kačkavalj - 250 g
  • parmezan - 80 g
  • luk - 1 velika glavica
  • jaja - 6 komada (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo hlepčiće za burgere tako što aktiviramo kvasac u prethodno ugrejanom svežem mleku sa kašičicom šećera.

2. Prosevamo brašno u posudu, pravimo udubljenje u koje sipamo maslinovo ulje, polovinu soli, kvasac i razbijemo jedno jaje, plus belance drugog. Žumance odvajamo za premazivanje kora.

3. Zamesimo testo, prebacujemo ga na brašnom posudu radnu površinu i radimo sa njim dok ne dobijemo glatko i elastično testo (bar 7-8 minuta). U procesu mešenja dodajemo po malo preostale soli. Udaramo testo o radnu površinu 50 pita da bi se gluten još bolje aktivirao.

4. Oblikujemo loptu i namažemo maslinovim uljem. Ostavljamo na toplom da nadođe 30-40 minuta.

5. Ponovo kratko premesimo i podelimo na 6 jednakih delova - loptice od po 95 g približno. Svaku oblukujemo na okruglu piticu i stavljamo na razmaku u pleh, obložen papirom za pečenje. Nadolazi još jenom 30-40 minuta, ali obavezno na toplom.

6. Ugrevamo rernu na 200 stepeni - gornji i donji grejač bez ventilatora. Namažemo površinu hlepčića žumancem, umućenim sa vodom i solju. Dobro je da namažete silikonskom četkicom, nemojte da pritiskate da ne bi pale. Posipamo susamom.

7. Stavljamo u toplu rernu i odmah smanjujemo na 180 stepeni. Pečemo 25 minuta i kad izvadimo sačekamo 1-2 minuta i prebacujemo hlepčiće na rešetku da se ohlade.

8. Za to vreme pomešamo mleveno meso sa muskantim oraščićem, biberom, belim lukom u prahu i solju. Nemojte štedeti muskantni oraščić, on je osnovni začin za naše meso i daje mu odličnu aromu. Oblikujte 6 ravnih pljeskavica, debljine oko jedan santimetar.

9. Luk isecite na polumesec, paradajz na krugoce, a krastavce na tanke trakice. Kačkavalj izrendamo, a parmezan sečemo na tanke ljuspice.

10 .Luk pečemol u tiganju sa nekoliko kapljica masti, dok ne dobije tamnoznatnu boju. U isti tiganj stavljamo još malo masti i ravnomerno pečemo meso sa obe strane.

11. Prepolovimo hlepčiće i poređamo nadev, ređamo luk, paradajz, krastavce, ljuspice parmezana, meso i kačkavalj. Po želji stavljamo po jedno jaje na oko u svaki burger. Obožavaoci soseva mogu dodati kečap, majonez, sos od belog luka ili barbikju sos.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: