Način pripreme
Veću šerpu napunimo vodom i potopimo listove spanaća unutra. Lepo ih operemo tako da nema zemlje po njima. Operemo ih tekućom vodom. Blanširamo spanać - nemojte ga ostavljati dugo, zato što su listovi spanaća nežni i postaće gnjecavi. Luk sitno isečemo, dinstamo kratko u ulju i maslacu.
Prebacujemo opran i oceđen pirinač, pržimo dok ne postane providan i dodajemo skuvane i isečene jagnjeće iznutrice. Posipamo alevom paprikom i dodajemo blanširani spanać.
Prelivamo sa 160 ml pilećeg bujona, dinstamo na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost. Pred sam kraj posipamo nanom i origanom. Ostavljamo nadev da se ohladi. Odvojimo plećku od kostiju - da se dobije džep, u koji ćemo staviti nadev.
Posolimo plećku sa svih strana, dobro natrljamo, ostavljamo meso da odstoji 15 minuta. Punimo ga pripremljenim nadevom, učvrsimo čačkalicama za zube ili zašivamo koncem.
Stavljamo u namazan pleh za pečenje, posipamo alevom paprikom, dobro utrljamo. Sipamo malo vode, pokrivamo aluminijumskom folijom, stavljamo umereno ugrejanu rernu.
Pečemo na 180 stepeni 90 minuta. Skidamo foliju i pečemo dok ne dobije zlatnu boju. Kod mene kući mnogo vole nadev, često priremam duplu dozu pirinča i polovinu stavljam oko plećke, u sredini pečenja.