Način pripreme
U duboku posudu se proseje brašno. U njega se dodaje hladan maslac u kockama i mesi se dok se ne pretvori u mrvice. Razbijaju se jaja jedno po jedno i mesi se i na kraju se dodaje voda pažljivo, tako da testo bude čvrsto, ali ne i previše vlažno. Stavlja se u najlon kesu i ostavlja u frižider na 15 minuta da se stegne.
Nadev: Umute se tri jaja sa tečnom pavlakom. Ako smesa postane mnogo gusta dodaje se pažljivo malo mleka da se ne razvodni smesa. Stavljaju se postepeno beli sir, šunka, (slanina), deo narendane gaude (kačkavalja) i meša se dobro.
Testo se vadi iz frižidera i dobro se razvija, tako da prekrije dno i zidove posude za pečenje sa zidovima koji se skidaju. Izbuši se svuda i peče se deset minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ostavlja se da se ohladi 5 minuta i preko njega se izliva smesa od jaja i sira. Odozgo se stave kocke plavog sira i ređa se čeri paradajz i po sredini se narenda ponovo malo gaude ili kačkavalja.
Rerna se smanji na 180 stepeni i kiš se peče oko 30 minuta, Kada se nadev stegne i ne mrda se pri pomeranju posude i zapečen je odozgo, znači da je kiš potpuno gotov.
Jede se topao ili hladan sa dobrim vinom ili pivom.
Sjajno praznično predjelo! :)