Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Kiš»Kiš sa sirom i povrćem

Kiš sa sirom i povrćem

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k410
Kiš sa sirom i povrćem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
04/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Svež i vrlo aromatičan kiš sa povrćem, odgovara svima koji žele da se dotaknu magije francuske kuhinje."

Potrebni sastojci

  • maslac - 120 g, hladan
  • tipsko brašno - 200 - 300 g
  • laneno seme - 1 kašika, samleveno
  • žumanca - 1 kom.
  • so - 1/2 kašičice
  • voda - 3 kašike
  • nadev
  • tikvice - 1 kom
  • luk - 1 manja glavica
  • ulje - 2 kašike
  • so
  • biber
  • mirođija
  • peršun
  • mladi beli luk - 1 struk
  • jaja - 2 - 3 kom.
  • topljeni sir - 50 g
  • sitan sir - 2 kašike
  • kačkavalj - 30 g
  • pavlaka za kuvanje - 120 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi promešamo tipsko brašno, samleveno laneno seme i so. Dodajemo hladan maslac isečen na kockice i žumance, dobro promešamo, dodajemo kašiku po kašiku vode da bismo mogli da zamesimo testo. Uvijamo u foliju i ostavljamo 30 minuta u frižideru.

Pripremamo nadev. U zagrejanom ulju propržimo sitno iseckan luk i tikvicu, očišćenu i isečenu na kockice. Pospemo solju i biberom, i kada povrće promeni boju, skidamo sa vatre. Pomešamo sa iseckanom mirođijom, strukom belog luka i peršunom.

U posudi umutimo 2 jajeta, ako su manja 3. Dodajemo komadiće topljenog sira, kockice kačkavalja, sitan sir i pavlaku za kuvanje.

Testo razvijamo oklagijom u okruglu koru preko papira za pečenje i stavljamo u tepsiju prečnika 23 cm, formirajući visoku ivicu. Dno izbockamo viljuškom, odozgo stavljamo papir za pečenje i beli pasulj za težinu. Pečemo u rerni ugrejanoj na 180 stepeni oko 12 minuta, skidamo papir sa pasuljem i pečemo još 30-40 minuta.

Preko kore sipamo prženi luk sa tikvicama, a preko toga kašikom rasporedimo smesu sa jajima.

Pečemo kiš sa sirom i povrćem dok se nadev ne stegne, probamo čačkalicom za zube.

Serviramo kiš ohlađen, isečen na parčiće i posut peršunom.

Veoma je ukusno, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.7
52
41
30
20
10
Oceni: