Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Šnicle»Teleći odrezak na žaru

Teleći odrezak na žaru

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Teleći odrezak na žaru
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Za one koji uvek žele najbolje - nežan goveđi odrezak na žaru"

Potrebni sastojci

  • teleći odrezak - 4 steka (debljine do 3 cm)
  • so - krupnija, ljuspasta za posipanje
  • so - 1 prstohvat, morska
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • maslac - 12 g
  • biber - 1 kašičica ravna, sveže mleven
  • za dodatak - 5 komada, srednji
  • krompir - 5 komada, srednji
  • maslac - 60 g
  • maslinovo ulje - za posipanje
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izvadite meso iz frižidera da odstoji jedan sat na sobnoj temperaturi i počnite sa garnirom, oljuštite i isecite krompir na tanke krugove, poređajte u pleh, rasporedite preko maslac i pospite maslinovim uljem i solju. Stavite u ugrejanu rernu na 190 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu boju.

2. Za to vreme pripremite roštilj na ćumur, i čim se ugreje žar stavite rešetku na 10 cm od njih.

3. Teleće odreske, koji su već dobili sobnu temperaturu stavite na roštilj i pecite 1-2 minuta (da bi unutrašnjost bila sočna i roze) ili 6 minuta (srednje pečeni). Ne preporučuje se da ih prepečete, zato što meso postaje suvo i žilavo.

4. Dok se peče sa jedne strane, pomešajte maslinovo ulje, rastopljeni maslac, prstohvat soli i biber, i čim okrenete šnicle obilo namažite smesom gotovu stranu. Pecite i sa druge strane isto vreme i onovo okrenite samo na sekund, namažite i odmah izvadite na tanjire za serviranje. Ne preporučuje se da se meso više okreće, da se ne osuši.

5. U svaku porciju stavite dodatak od krompira i odmah servirajte stekove - tople i posute krupnijom soli, ona najviše odgovara ovoj vrsti mesa.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: