Način pripreme
1. Aktivirajte kvasac u mlakoj vodi da rastvorenom kašikom šećera i belim brašnom. Pokrijte krpom posudu dok ne nadođe (5-6 minuta).
2. Sjedinite ovsene mekinje i ovsene pahuljice sa integralnim brašnom i brašnom od spelte. Napravite udubljenje, u njega razbijte jajei sipajte ulje, mleko, so i kvasac.
3. Zamesite testo, prebacite na brašnom posutu radnu površinu i radite sa njim 8-10 minuta. Ovo teška vrsta testa, hrapavo je zbog vrste brašna u njemu i mekinja, zato nećete osetiti elastičnost, kao i kod jednog testa od belog brašna.
4. Vratite u posudu i namažite površinu testa, ostavite ga na toplom da nadođe oko 1.30 minuta - zato što je testo teško ne podiže se mnogo, to naravnone treba da vas plaši.
5. Ponovo izvadite testo iz posude i podelite ga na 6 jednakih delova, od svakog napravite glaku loptu. Stavite u namazan pleh i još jednom namažite uljem loptice od testa, zato što lako uhvate koricu. Pospite ovsenim, preosvanim pahuljicama i crnim susamom, i ponovo ostavite da nadođe. Najbolje je da ih stavite u rernu, ugrejanu na 40 stepeni (isključite rernu čim ih stavite). Za oko 40-50 minuta će narasti malo, ali doboljno.
6. Ugrejte rernu na 180-190 stepeni i pecite oko 30 minuta ili proverite čačm za zube.
Gotove pogačice obilno naprskajte vodom i uvijte krpom dok su još tople, zazo što su tvrde, zahvaljujući ovsenim pahuljicama.
7. Ako nećete konzumirati odmah, čuvajte ih u najlonskoj foliji ili kesi, da se ne stvrdnu dodatno.
One su hrskave i tvrde spolja, ali su veoma lagane, zdrave i ukusne!
Prijatno!