Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjeći but sa spanaćem i krompirom

Jagnjeći but sa spanaćem i krompirom

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Jagnjeći but sa spanaćem i krompirom
Fotografije: Elena Stoichovska
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
4 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
4
"Razmišljali smo kako da spremimo jagnjetinu - sa spanaćem ili sa krompirom, ali na kraju smo ipak doneli mudru odluku"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1 komad
  • luk - - 5 glavice, star
  • krompir - 6 - 7 komada, srednje veličine
  • spanać - 500 - 600 g
  • mladi luk - 2 veze
  • belo vino - 100 ml
  • nana - 1/2 veze
  • so
  • biber
  • univerzalni začin - za krompir
  • Za premazivanje bataka
  • maslac
  • med
  • soja sos
  • ruj
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

But operite i istrljajte ga maslacem, medom, preko poprskajte malo soja sosa, ruj i alevu papriku. Ostavite da se marinira nekoliko sati (može i da prenoći).

Duboki pleh nauljajte (ja sam koristila onaj iz rerne). Luk očistite i isecite na polumesece. Dno pleha prekrijte lukom. Posipajte malo soli i bibera. But stavite preko luka, sipajte vino i oko 350 ml vode (da pokrije dno, ne treba da bude više od pola pleha). Pleh pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 160 stepeni, da se peče oko 2 sata i 30 minuta.

Dok se meso peče, napravite garnir.

Krompir ogulite i isecite na polumesece srednje debljine. Mladi luk i nanu sitno iseckajte, a spanać na trake.

Kada prođe 2 i po sata od peče ja buta, izvadite pleh, sklonite foliju i poređajte garnir prema sledećem redosledu: preko luka, koji se već gotovo i otopio, posipajte iseckanu nanu, a podignite but, pa malo i ispod njega posipajte.

Nakon toga poređajte krompir, pa posipajte preko začine za krompir. Na kraju stavite spanać i mladi luk. Posipajte malo soli. Sipajte oko 200-300 ml vode. Preko ponovo stavite foliju i pecite na istoj temperaturi oko sat vremena.

Nakon toga sklonite foliju, proverite da li je krompir omekšao. Sosom od pečenja prelijte but i ostavite da se zapeče, dok ne uhvati koricu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: