Način pripreme
1. Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju - u zavisnosti od vrste i marke može da varira odnost tečnost/pirinač ( u vodi rastvorite kockicu bujona, da se začini). Ostavite gotov pirinač da se ohladi.
2. Pomešajte mleveno meso sa biberom, alevom paprikom, polovinom mladog luka i polovinom peršuna. Razbijte jedno jaje i stavite žumance u mleveno meso, belance odvojite za sastavljanje pirinča. Preostala jaja su potrebna za pohovanje.
3. Od mlevenog mesa napravite loptice, malo manje od orahai poparite ih 6-7 minuta u vreloj vodi na jakoj vatri. Izvadite i ostavite da se lepo ocede.
4. Hladan pirinač pomešajte sa odvojenim belancem, biberom, malo soli, izrendanim čenom belog luka i preostalim peršunom i mladim lukom.
5. Uzimajte od pirinča u šaku i spljeskajte, u sredinu stavite ćufticu od mesa i zatvorite tako što oblikujete loptu, Nakon svako treba da kvasite ruke da se ne lepi, i da se oblikuje lakše!
6. Pripremite oko 300 g prezle i dva jajaeta - umućena i posoljena. Uvaljajte ih prvo u prezle, posle u jaja i ponovo u prezle. Red je važan, zato što ako topite prvo u jaja, loptice će se lakše raspasti, zbog teksture koju im daje pirinač.
7. Gotove ćuftice/krokete poređajte na papri za pečenje i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni, dok ne dobiju lepu zlatnu boju - oko 20 minuta. Čim vidite da su počeće da rumene, izvadite odmah, zato što neke mogu lako da se raspuknu i da pirinač počne da izlazi, nije fatalno, ali će im pokvariti izgled.
8. Servirajte tople ili na sobnoj temperaturi, u društvu sosa po izboru - paradajz-bosiljak, sos od sireva, sos od belog luka.
Prijatno!