Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Kroketi»Loptice od pirinča sa mesnatim jezgrom

Loptice od pirinča sa mesnatim jezgrom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Loptice od pirinča sa mesnatim jezgrom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Jedinstveni arančini koji se ne prže, nego peku do savršenstva - neka vam je ukusno"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 240 g
  • teleći bujon - 1 kockica
  • mleveno meso - 200 - 220 g
  • jaja - 3 komada
  • mladi luk - 3 komada (samo pera, iseckan) ili sremuš
  • beli luk - 1 čen, po ukusu, veliki
  • biber - po ukusu
  • alrva paprika - 1 kašičica, u ljuspicama
  • peršun - 2 - 3 supene kašike, iseckan
  • so - po ukusu
  • prezle - za uvaljanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju - u zavisnosti od vrste i marke može da varira odnost tečnost/pirinač ( u vodi rastvorite kockicu bujona, da se začini). Ostavite gotov pirinač da se ohladi.

2. Pomešajte mleveno meso sa biberom, alevom paprikom, polovinom mladog luka i polovinom peršuna. Razbijte jedno jaje i stavite žumance u mleveno meso, belance odvojite za sastavljanje pirinča. Preostala jaja su potrebna za pohovanje.

3. Od mlevenog mesa napravite loptice, malo manje od orahai poparite ih 6-7 minuta u vreloj vodi na jakoj vatri. Izvadite i ostavite da se lepo ocede.

4. Hladan pirinač pomešajte sa odvojenim belancem, biberom, malo soli, izrendanim čenom belog luka i preostalim peršunom i mladim lukom.

5. Uzimajte od pirinča u šaku i spljeskajte, u sredinu stavite ćufticu od mesa i zatvorite tako što oblikujete loptu, Nakon svako treba da kvasite ruke da se ne lepi, i da se oblikuje lakše!

6. Pripremite oko 300 g prezle i dva jajaeta - umućena i posoljena. Uvaljajte ih prvo u prezle, posle u jaja i ponovo u prezle. Red je važan, zato što ako topite prvo u jaja, loptice će se lakše raspasti, zbog teksture koju im daje pirinač.

7. Gotove ćuftice/krokete poređajte na papri za pečenje i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni, dok ne dobiju lepu zlatnu boju - oko 20 minuta. Čim vidite da su počeće da rumene, izvadite odmah, zato što neke mogu lako da se raspuknu i da pirinač počne da izlazi, nije fatalno, ali će im pokvariti izgled.

8. Servirajte tople ili na sobnoj temperaturi, u društvu sosa po izboru - paradajz-bosiljak, sos od sireva, sos od belog luka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: