Način pripreme
Pažljivo očistite artičoku, tako što ćete ukloniti gornje listove, a zatim iseći gornji deo i pomoću kašike ukloniti unutrašnji deo. Osecite ga na tanke listiće.
U šerpu sa vodom dodajte 1 kašiku sirćeta i 1 kašiku soli i stavite listiće artičoke. Ostavite da se ključa 2-3 minuta i ocedite. Ostavite da se ohladi.
U činiju za mešenje sipajte vodu, ulje i prašak za pecivo i dodajte pomalo brašna. Zamesite tvrdo testo. Razvijte u koru debljine 1 cm.
Pripremite tepsiju, koju ćete nauljati i posipati brašnom. Stavite testo, tako da pokrije dno tepsije. Suvišno testo isecite.
U činiji pomešajte jaja i pavlaku sa prstohvatom soli, pa mešajte, dok ne dobijete glatku i homogenu smesu. Isipajte u tepsiju preko kore, pa preko poređajte listiće artičoke.
Sa ostatkom testa možete napraviti ukras odozgo.
Pecite 45 minuta, na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se ohladi. Isecite kao tortu i poslužite sa kriškom limuna.