Način pripreme
Paprike i patldižan ispecite i oljuštite, i zajedno sa ošićenom šargarepom, lukom i belim lukom sameljite u mašinici za meso ili električnoj mašinici za mlevenje.
Paradajz sameljite, procedite kroz sitnu gazu i dobijeno pire sipajte u veliki pleh ili široku šerpu, i stavite da se kuva na umrenoj vatri, često mešajte.
Čim paradajz pire počne da se zgušćuje, dodajte ulje i preostalo mleveno povrće, i mešajte neprestano dok ne dobijete ne mnogo gustu smesu (oko 1 sat). Kad smesa počne da se zgušćuje dodajte so, šećer, biber, kumin i sitno iseckan peršun. Kuvajte još 10-15 minuta uz neprestano mešanje, i skinite sa vatre.
Prethodno operite i osušite tegle, u kojima ćete sipati ljutenicu (oko 25-30 tegli). Čim se ljutenica ohladi, napunite tegle uz pomoć kašike, dobro zatvorite tegle i poređajte u posudu/kazan u kojima mogu da se kuvaju.
Kad poređate punjene tegle, sipajte vodu u posudu, da prelazi iznad poklopca. Stavite posudu na vatri i čim voda u posudi/kazanu provri, ljutenica je gotova.
Skinite sa vatre, ostavite da se ohlade tegle, i nakon toga je gotovo.