Način pripreme
1. Kuvajte cveklu oko 45 minuta na umerenoj vatri. Ostavite da se ohladi i pasirajte. U 30 ml od vode, u kojoj se kuvalo, rastvorite izmrvljenu tableticuvitamina C. On nam je potreban da bi se boja cvekle sačuvala, koliko je to moguće.
2.Rastvorite kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ostavite da nadođe oko 5 minuta na toplom.
3. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte pire od cvekle, kvasac, maslinovo ulje, i rastvoren vitamin C. Zamesite gatko testo, posipajte po malo brašna, dok ne počne da se lepi po radnoj površini i po rukama. Vratite ponovo u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom na oko 30 minuta.
4. Sipajte kašičicu soli na radnu površinu i premesite ponovo testo, minimum 5 minuta. Oblikujte duguljasti hleb i stavite ga u pleh, obložen papirom za pečenje ili ga namažite. Ostavite da nadoođe još jednom 40-50 minuta.
5. Ugrejte rernu na 220 stepeni i stavite u vatrostalnu činiju sa vodom, u donji deo. Naprskajte ivice sa još vode i stavite nadošao hleb. Možete ga potopiti brašnom ako želite. Čim stavite hleb, smanjite rernu na 200 stepeni.
6. Pecite oko 30 minuta ili proverite čačkalicom za zube i čim izvadite, ostavite hleb na rešetku da se ohladi 3 sata pre konzumiranja.
Izuzetno ukusan, krehak i vazdušast.
Prijatno!