Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb od crvene cvekle

Hleb od crvene cvekle

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Hleb od crvene cvekle
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
"Izazivamo vas da probate hleb sa povrćem, bogatog mirisa i zasićenog ukusa"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g + za mešenje
  • cvekla - 1 glavica (oko 200 g)
  • voda - 125 ml
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • vitamin c - 2 - 3 g (izmrvljena tabletica)
  • kvasac - 12 g, svež
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kuvajte cveklu oko 45 minuta na umerenoj vatri. Ostavite da se ohladi i pasirajte. U 30 ml od vode, u kojoj se kuvalo, rastvorite izmrvljenu tableticuvitamina C. On nam je potreban da bi se boja cvekle sačuvala, koliko je to moguće.

2.Rastvorite kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ostavite da nadođe oko 5 minuta na toplom.

3. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte pire od cvekle, kvasac, maslinovo ulje, i rastvoren vitamin C. Zamesite gatko testo, posipajte po malo brašna, dok ne počne da se lepi po radnoj površini i po rukama. Vratite ponovo u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom na oko 30 minuta.

4. Sipajte kašičicu soli na radnu površinu i premesite ponovo testo, minimum 5 minuta. Oblikujte duguljasti hleb i stavite ga u pleh, obložen papirom za pečenje ili ga namažite. Ostavite da nadoođe još jednom 40-50 minuta.

5. Ugrejte rernu na 220 stepeni i stavite u vatrostalnu činiju sa vodom, u donji deo. Naprskajte ivice sa još vode i stavite nadošao hleb. Možete ga potopiti brašnom ako želite. Čim stavite hleb, smanjite rernu na 200 stepeni.

6. Pecite oko 30 minuta ili proverite čačkalicom za zube i čim izvadite, ostavite hleb na rešetku da se ohladi 3 sata pre konzumiranja.

Izuzetno ukusan, krehak i vazdušast.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: