Način pripreme
Kruške i dunje operite, očistite trula mesta, oljuštite i isecite na kockice.
Stavite u odgovarajuću tepsiju za pravljenje slatka, pa dodajte vodu. Neka bude na ringli da se kuva, dok voda ne ispari, pa zatim dodajte šećer.
Promešajte sve dok se šećer ne otopi i neka se krčka sve, ali vatra neka bude umerena.
Slatko s vremena na vreme promešajte i kada se zgusne, dodajte rozetlu, da slatko dobije aromu. Dodajte listove, a možete dodati i celu stabiljku rozetle - u zavisnosti od ukusa.
Na kraju, limunsku kiselinu dodajte nakon što proverite da li se slatko dovoljno zgusnulo, tako što kapnete na tacnu i ako se ne razliva, onda je gotovo.
Neka se kuva još 5 minuta, a onda isipajte u tegle. Kuvajte tegle 5 minuta.
Od ove količine se dobija 9 tegli.