Mille-feuille sa maskarponeom i čokoladnim komadićima

22/04/2018
"Kažu da savršeni desert ne postoji.... ne slažemo se "
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano135
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 600 g
  • šećer - kristal
  • KREM
  • maskarpone - 500 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 4 supene kašike pune, kristal
  • voda - 2 supene kađike
  • žumanca - 2 komada, na sobnoj temperaturi
  • pavlaka - 200 g, slatka, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1 kašičica
  • čokolada - prirodna/mlečna, isečena na komade
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni

Dva ravna pleha obložena papirom za pečenje.

Odmrznuto testo razvijemo tanko uz pomoć oklagije i malo brašna. Nožem za picu sečemo na 5 jednakih pravougaonik, trakica. Merimo lenjitem pre nego što isečemo. Trake stavljamo u pleh na malom razmaku između, izbušimo viljuškom i posipamo kristal šećerom. Oklagijom prelazimo odozgo da se zalepi.

Pečemo na 200 stepeni dok ne dobju lepu zlatnu boju, oko 20 minuta. Čim počne da se podiže u rerni, otvaramo vrata i prelazimo oklagijom preko, da izađe vazduh. Vraćamo ponovo da se peku dok ne dobiju zlatnu boju.Kad budu gotovi sa jedne strane, vadimo ponovo, i okrećemo na drugo stranu, ponovo posipamo šećerom, pritiskamo oklagijom i pečemo još oko 10-15 minuta. Ostavljamo da se potpuno ohladi.

Krem:

U posudu stavljamo žumanca. Ostavljamo sa strane.

Na umerenu vatru stavljamo šerpu sa šećerom i vodom. Ostavljamo dok ne počnu da se pojavljuju mehurići, početak vrenja. Skidamo sa vatre i kapljicu po kapljicu dodajemo vreo sirup u žumanca, uz neprestano mešanje. Nakon toga dodajemo maskarpone, mešamo dok ne dobijemo glatku smesu. Može i mikserom, na najmanjoj brzini.

Pavlaku umutimo na čvrste vrhove, dodajemo u nekoliko porcija u krem sa žumancima. Mešamo spatulom dok se sastojci ne sjedine. Dodajemo vanilu.

Čokoladu isečemo na sitne kockice.

Kad se potpuno ohlade kore, 4 od njih spajamo sa kremom, namažemo prvu, stavljamo krem spatulom, posipamo čokoladom, stavljamo krem, drugu, krem, čokoladu, dok ne potrošimo sastojke.

Poslednju koru takođe namažemo kremom, može i špricem sa nastavkom u obliku male zvezde.

Petu koru sameljemo u multpraktiku i koristimo sa lepljenje mrvica sa strane.

Pokrivamo folijom i ostavljamo na hladnom dok se pavlaka ne stegne.

Sečemo na velike komade.

Prilikom serviranja možemo posuti šećerom u prahu, po izboru je.

Napomena: Ovo je moj predlog za 8. mart. Dan žena.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar